Kaija Pekkarinen kertoo vinkkaavansa Keliakialiiton arkiruokareseptejä muillekin, jos joku pähkäilee, mitä laittaisi ruoaksi.
Ruoan hinta ja kotitalouksien jatkuvasti nousevat kulut kurittavat gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevia ihmisiä. Heidän ruokakulunsa ovat muutenkin muita korkeammat: hintaselvityksemme mukaan keskimäärin yli 700 euroa enemmän vuodessa henkilöä kohden.
Keliakialiiton Gluteenitonta arkiruokaa -hankeen arkiruokalistat vastaavat osaltaan tähän hätään. Ne auttavat säästämään kuluista ja noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota.
- Olemme saaneet jo runsaasti hyvää palautetta, mutta vinkit, reseptit ja viikkoruokalistat eivät ole vielä tavoittaneet kaikkia pienituloisia keliaakikkoja ja muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattavia, seuranta- ja kehittämispäällikkö Sanna Arnala
Toimittaja Sinikka Tierna haastatteli oheiseen kokemusjuttuun helsinkiläistä Kaija Pekkarista, joka on saanut avun ruokalistoistamme. Artikkeli ja Eeva Anundin ottamat kuvat ovat median käytettävissä. Kuvat löytyvät osoitteesta: keliakialiitto.fi/mediakuvat
Jos haluatte tehdä juttua paikallisesti, Keliakialiiton viestintä ja keliakiayhdistykset auttavat mielellään haastateltavien etsimisessä.
Faktoja:
- Keliakiaa sairastaville gluteenittoman ruokavalion tarkka noudattaminen on sairauden ainoa hoitomuoto.Hoitamaton keliakia voi tutkitusti aiheuttaa kalliita lisäsairauksia, kuten lapsettomuutta, suolistosyöpää ja osteoporoosia.
- Gluteenitonta arkiruokaa -hankkeessamme (2022–2023) suunniteltiin yli 100 uutta reseptiä, jotka ovat mahdollisimman edullisia ja silti ravitsemussuositukset täyttäviä arkiruokia.
- Ruokien suunnittelua helpottavat kolmen viikon arkiruokalistat lapsiperheille, nuorille ja aikuisille.
- Ruokalistaa noudattamalla yhden annoksen hinta on alle 2 euroa.
- Resepteissä raaka-aineiden valikoima on rajattu, eli kaapeista jo löytyviä aineksia hyödynnetään sen sijaan että koko ajan pitäisi ostaa uutta ja erilaista. Ideana on myös hävikin välttäminen.
- Viikkoruokalistat verkossa: Keliakialiitto.fi/gluteenitonta-arkiruokaa
”Gluteenittoman arkiruokalistan noudattaminen toi selvää säästöä” – Kaija Pekkarinen löysi uusia keinoja ruokakulujen pienentämiseen
Keliakiaa sairastava eläkeläinen Kaija Pekkarinen seuraa ruokamenoja, hyödyntää tarjoukset ja osaa säästöniksit. Gluteeniton ruoka on kallista, mutta Keliakialiiton arkiruokalistan noudattaminen pienensi selvästi talouden ruokakuluja.
Linssit kattilaan kiehumaan, sitten pilkotaan sipulit, kohta porisevat pavut ja muutkin ainekset tomaattimurskassa – näin valmistuu päivälliseksi chili sin carne, joka on yksi helsinkiläisen Kaija Pekkarisen suosikkiresepteistä.
Resepti löytyy Keliakialiiton sivuilta ja se on kehitetty liiton Gluteenitonta arkiruokaa -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli auttaa pienituloisia keliaakikkoja toteuttamaan gluteenitonta ruokavaliota edullisesti. Pekkariselle chili sin carne on tuttu gluteenittoman arkiruoan ruokalistasta, jota hän miehensä kanssa pyrkii noudattamaan. Ruokalistassa yhden annoksen hinnaksi tulee vain noin 1,60 euroa.
– Kyllä joudun eläkeläisenä olemaan huolellinen rahankäyttäjä ja seuraankin tarkasti, kuinka paljon meillä kahden hengen taloudessa menee mihinkin rahaa, Pekkarinen sanoo.
– Kun noudatimme Keliakialiiton edullista arkiruokalistaa kolme viikkoa tismalleen, sen näki ruokakuluissa aivan selvänä säästönä.
Ruokalistasta oma versio lapsiperheelle, aikuisille ja opiskelijoille
Kolmen viikon kiertävästä arkiruokalistasta on oma versio lapsiperheelle, kahden aikuisen taloudelle ja opiskelijalle. Kaija Pekkarisen mielestä ruokalista on hyvin laadittu ja etenkin nettisivulla on kätevää, kun pystyy klikkaamaan suoraan reseptiin.
– Välillä syömme mieheni kanssa täysin listan mukaan mutta pääasiassa noudatamme ruokalistaa soveltaen, eli meillä saattaa olla listasta poiketen jotain muutakin tai vaikkapa edullisia eineksiä, kuten hernekeittoa tai maksalaatikkoa, Pekkarinen kertoo.
Oman keliakiadiagnoosin Pekkarinen sai vuonna 2014, ja perheessä muiltakin on diagnosoitu sama sairaus. Ruokavalioon tottuminen sujui hyvin ja oli mukavaa, kun erilaiset vatsavaivat helpottivat. Gluteenittoman ruokavalion kalleus kyllä kismittää, varsinkin kun kaikki on viime aikoina muutenkin kallistunut, mutta Pekkarisella on säästövinkkejä.
– Leivon lähes kaiken leivän itse, koska gluteeniton leipä on valmiina todella kallista. Leivonnassa tarvittavat jauhot tilaan verkkokaupasta 3 kilon pusseissa, jolloin ne tulevat huomattavasti edullisemmiksi kuin kaupasta ostettuina.
Säästöä tulee myös siitä, että Pekkarinen suosii kasvisruokaa. Lisäksi hän pyrkii hyödyntämään tarjouksia ja huomioimaan satokauden: esimerkiksi kurkkua hän ei osta talvella.
Edullinen on myös maukas ja terveellinen
Mahdollisimman edullinen ei saa tarkoittaa terveellisyydestä tinkimistä. Siksi Keliakialiiton edulliset arkiruoat on suunniteltu niin, että ne täyttävät ravitsemussuositukset.
Entä maku? Vaikka Keliakialiiton arkiruokareseptit ovat helppoja ja yksinkertaisia, ne myös maistuvat hyviltä. Yhden viikon listalta löytyvät esimerkiksi kalakeitto, soijapyörykät, pizza ja broilerpyörykät – eli varmasti vaihtelevat ateriat.
Kaija Pekkariselle edullisen ruokalistan noudattaminen on tuonut säästön lisäksi mukavia uusia reseptejä, kuten mainittu chili sin carne.
– Toinen uusi suosikkini on kouluvuosilta – ei niin positiivisessa mielessä – tuttu pinaattikeitto, joka olikin nyt ohjeen mukaan itse tehtynä tosi hyvää.
Lisätietoa ja viikkoruokalistat: keliakialiitto.fi/gluteenitonta-arkiruokaa