Itkettävän ihana sipuli

Sipuli on yksi syödyimmistä kasviksistamme. Henkeä kohti syömme sipuleita noin viisi kiloa vuodessa. Kokeile Maa- ja kotitalousnaisten vinkkejä, joiden avulla sipulin käsittely ei itketä.

Jo isoäidit sen tiesivät

Sipulit sisältävät runsaasti flavonoideja, joista saat vastustuskykyä viruksia ja bakteereita vastaan. Tehokkaimmin taudinaiheuttajia vastaan taistelee sipulin sisältämä antioksidantti kversetiini. Lisäksi sipuleissa on B-ryhmän vitamiineja, C- ja K-vitamiineja, kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia, sekä kuitua. Sipulin suojaravintoaineet yhdessä monipuolisen, kasvispainotteisen ruokavalion kanssa auttavat alentamaan kolesterolitasoa, vahvistamaan immuunijärjestelmää sekä osaltaan ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien syntyä. Ei siis ihme, että sipulimaidolla on entisaikaan torjuttu tai lievennetty flunssaoireita.

Ihan ilman kyyneleitä?

Kun sipulin solukko rikkoontuu, käynnistyy kemiallinen reaktio ja kyyneleitä muodostavia rikkiyhdisteitä vapautuu. Pitääkö sipuleita leikatessa varautua uimalasein vai miten ne saisi leikattua kyynelehtimättä?

Hienonna sipulit aina erittäin terävällä veitsellä. Se rikkoo solukkoa vähiten. Kiinnitä myös leikkaustapaan huomiota: Älä hakkaa leikkuulaudalla tai silppua leikkurilla. Sipulin solukko ja rakenne menevät hakatessa mössöksi ja maku sekä rakenne kärsivät. Sipulisilppu voi mennä jopa limaisen tuntuiseksi ja kitkerän makuiseksi, mikä ei ole toivottavaa varsinkaan raakana tarjottavassa sipulissa.

Toinen vinkki välttää kyyneleitä on leikata sipuli kylmänä. Kylmä sipuli ei itketä yhtä paljon kuin huoneenlämpöinen. Pidä sipulia ennen leikkaamista hetken aikaa pakastimessa tai upota kylmään veteen viilenemään.

Mahanpuruja sipulista?

Moni pitää sipulin mausta, mutta saa siitä vatsavaivoja tai närästystä. Kokeile käyttää sipuleita käsiteltyinä ja välttele raakaa sipulia. Marinoidut, pikkelöidyt, karamellisoidut, kuivatut ja kuullotetut sipulit käyvät monen vatsalle paremmin. Sipulien maku ei käsitellessä huonone. Päinvastoin, kypsennettäessä makeus pääsee oikeuksiinsa ja maku pyöristyy. Sipuli säilyttää myös hyvät ravintoaineensa.

Jos kuullottamisesta tai muusta käsittelystä huolimatta sipuli ei sovi vatsalle, sitä täytyy välttää. Esimerkiksi FODMAP-ruokavaliossa sipulin käyttöä rajoitetaan. Kokeile silputtua ruohosipulia sekä kevät- ja purjosipulin vihreitä osia, jos kaipaat ruokiin sipulin makua, mutta vatsasi oireilee sipulista.

LISÄTIETOJA

Marita Suontausta
Kehityspäällikkö
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
p 040 5264619
marita.suontausta@maajakotitalousnaiset.fi

Ruokaohjeet

Tarjoa kahdenlaisia sipuleita jauhelihapihvien tai kasvisjauhispihvien kanssa!

Pikapikkelöity sipuli
G M V

8 sipulia (esim. punasipulia)

Pikkeliliemi

1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

1. Valmista ensin pikkeliliemi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna siihen asti, että sokeri sulaa. Huom! Lientä ei tarvitse kiehauttaa tai keittää.

2. Kuori ja viipaloi sipulit. Laita sipulit puhtaaseen kannelliseen astiaan ja kaada pikkeliliemi päälle. Hölskyttele sipuleita astiassa ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Puhtaassa, steriloidussa astiassa pikkelöidyt sipulit säilyvät hyvin jääkaapissa vähintään kaksi viikkoa.

Karamellisoidut sipuli
G M V

8 sipulia (kepasipuli, makea sipuli)
1 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl tummaa esim. ruokosokeria
1 tl suolaa
2 dl vettä

1. Kuori ja viipaloi sipulit.
2. Paista sipuliviipaleita öljyssä miedolla lämmöllä paistinpannulla. Sipulit saavat ruskistua hieman.
3. Kun sipuleissa on väriä, lisää loput ainekset joukkoon ja hauduttele sipuleita puolisen tuntia.

Karamellisoidut sipulit säilyvät kylmässä parin viikon ajan.

Sipulisämpylät
Paahdettu sipuli tuo umamista makua näihin pehmeisiin sämpylöihin. Herkuttele sellaisenaan tai tee hot dogeja!

16 kpl

2 dl vettä
3 dl maitoa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
10–12 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 dl paahdettua, kuivattua sipulia
0,5 dl öljyä tai voisulaa

1. Yhdistä nesteet ja lämmitä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Lisää nesteeseen siirappi tai hunaja sekä kuivahiiva. Anna seoksen seistä noin viisi minuuttia. Hiiva herää ja seos alkaa kuplia kevyesti.
2. Lisää joukkoon suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella. Lisää paahdettu sipuli ja sekoita. Lisää sitten öljy, ja loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä puolen tunnin ajan noin kaksinkertaiseksi.
4. Kun taikina on kohonnut, muotoile taikinasta kaksi tankoa. Leikkaa molemmat tangot kahdeksaan osaan. Voit koittaa muotoilla sämpylöitä kostutetuin käsin, mutta pehmeää taikinaa on hankala muotoilla.
5. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota 15 minuutin ajan.
6. Paista sämpylät 225 asteessa 15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat pinnalta ja pohjasta vaalean ruskeita.

Kuvat: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka.

2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

https://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Remember Me

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.