Keittiössä suositaan luovuutta ja luomua; asiakkaille halutaan tarjota iloisia yllätyksiä ja aitoja makuja.

Zum Beispiel avasi ovensa Porvoon Rihkamakadulla vuonna 2014. Ravintolan yrittäjäpariskunnan, keittiöpäällikkö Georg Simojoen ja toimitusjohtaja Leena Simojoen missiona on alusta alkaen ollut tarjota yllätyksellistä ja maukasta ruokaa, joka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista.

 – Teemme ruokaa, joka innostaa meitä, ja haluamme jakaa innostuksen vieraidemme kanssa. Valikoimme raaka-aineet huolella ja sesonkien mukaan, Georg Simojoki taustoittaa.

Ravintolan nimi jää helposti mieleen, vaikka ei ole niitä helpoimpia lausua. Leena Simojoki kertoo, että nimi merkitsee suomeksi “esimerkiksi” ja mukailee saksassa tyypillistä tapaa nimetä ravintoloita zum-alkuisesti, tyyliin Zum Wilden Hirsch (villi hirvi).

Nimen loppuosa sen sijaan on ravintolan nimeksi epätyypillinen. Se viittaakin keittiömestarin ja muiden zumilaisten tapaan tehdä asioita omalla tyylillä, luovasti ja muuntautumiskykyisesti.

Tuore Luomu SM -voittaja satsaa makuun
Luovuuden lisäksi Zum Beispiel luottaa ruoanlaitossa luomuun: niin vahvasti, että se voitti Luomu SM 2020 -kilpailun yksityisten ravintoloiden sarjassa. Jaettu ykkössija turkulaisen KASVIS-ravintolan kanssa irtosi, kun luomun käyttöaste nousi viime vuonna 6 %-yksikköä edellisvuoteen verrattuna.

– Haluamme käyttää puhtaita ja terveellisiä raaka-aineita, joissa on alkuperäinen maku tallella, perustelee keittiömestari Simojoki.

Zum Beispielissä luomun käyttöaste on vaikuttava yli 60 %. Portaat luomuun -luokituksessa se on kolmen tähden ravintola. Luomun käytöstä kerrotaan asiakkaille mm. ruokalistamerkinnöillä sekä eteisen Portaat luomuun -logolla.

Valtaosa luomusta hankitaan suoraan tuottajilta
Luomu on ollut Zumissa selvä valinta toiminnan alusta alkaen. Ravintolan aloittaessa ensimmäisiä keittiöön hankittuja luomuraaka-aineita olivat naudanliha, alppijuusto, kananmunat sekä vehnä, ruis ja kaura. Nykyään keittiön raaka-aineista luomua on lisäksi kaikki jauhot, linssit, karitsanliha ja kukonpoika, tofu, mehut sekä useat kasvikset, hedelmät ja mausteet.
Georg Simojoki kertoo, että suurin osa luomutuotteista ostetaan suoraan tuottajilta, ja noin 40 % hankitaan tukuista. Luomutuotteiden tarjonta ammattikeittiöille on viime vuosina kohentunut, mutta ympärivuotinen saatavuus teettää yhä työtä ja vaatii hyviä verkostoja.

– Rohkaisisin luomutuottajia lähestymään ravintoloita suoraan ja tarjoamaan tuotteitaan, Simojoki kannustaa.

Aidot maut houkuttelevat asiakkaita läheltä ja kaukaa
Vuosittain käy yli 75 000 asiakasta. Porvoo on vetovoimainen matkailukohde, joten ravintolassa ruokailee porvoolaisten lisäksi runsaasti suomalaisia ja normaaliaikoina myös ulkomaisia turisteja.

– Meillä on paljon paikallisia kanta-asiakkaita, mutta osa tulee meille säännöllisesti myös kauempaa. Ulkomaisistakin turisteista osa palaa meille aina, kun käy Suomessa ja Porvoossa, Simojoki kertoo.

Asiakkaat houkuttelee palaamaan Zumiin maukas ruoka, joka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista. Erityisen koukuttava elämys monille Zum Beispielin asiakkaille on ravintolan itse tekemä luomuhapanjuurileipä. Myös omatekoinen luomupasta on saanut ylistävää palautetta.

Italialaistyyppistä jäätelöä porvoolaisella twistillä
Luovuutta edustaa myös Zum Beispielin todellinen erikoisuus, omatekoinen jäätelö Eis Scream. Maailmaa paljon kiertänyt ravintoloitsijapariskunta ihastui Italiassa sikäläisiin jäätelöihin, ja halusi nauttia niistä myös kotona. Zumin jäätelöt valmistetaan vain muutamasta raaka-aineesta, eikä apuna käytetä valmiita massoja.

– Haluamme jäätelöissäkin nostaa raaka-aineen esiin. Maut tulevat aidoista raaka-aineista ja koostumus saadaan aikaan oikealla tekniikalla, ei lisäaineilla. Niissä on myös tavallista vähemmän sokeria, jolla usein kompensoidaan puuttuvaa makua, Georg Simojoki valottaa.

Vaikka Eis Screamien raaka-aineet ovat niukat, makuvaihtoehtoja on runsaasti – ja luovasti! Zum Beispielin suosituimmat maut ovat (porvoolaisittain sangen luontevasti) Runeberg, pistaasi, paikallinen mansikka, luomuvanilja, vegaaninen nougat, turkkinpippuri ja maracuja. Jäätelöt ovat laktoosittomia ja kananmunattomia, joten ne sopivat myös monille allergikoille.

Lue lisää: www.zum.fi

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Zum Beispiel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.