Kentalan luomutila sijaitsee Halsualla, Keski-Pohjanmaalla. Tilalla on keskitytty kasvinviljelyyn ja tulevaisuudessa yhä enemmän ruusujuuren (Rhodiola rosea) viljelyyn ulkomaan markkinoita varten. Usean vuoden ajan pihapiirissä on ollut muutamia mehiläispesiä, joiden hunajalla riittää kysyntää.
Jenni Kentala jatkoi vuonna 2017 kotitilansa pitoa yhdessä miehensä Antti Lagerbohmin kanssa. Nykyisin kasvinviljely hoituu kolmen sukupolven voimin kun Jennin isä Kimmo on vielä aktiivisesti viljelytöissä mukana sekä Jennin ja Antin vanhimmasta pojasta on jo paljon apua, varsinkin jos on kyse koneella tehtävästä työstä. Tilalla on viljelyssä erikoiskasvien lisäksi nurmea, kauraa ja tänä vuonna kokeilussa lisäksi vehnä. Tila sijaitsee kasvuolosuhteiltaan haastavalla Suomenselän alueella, joten viljelykasvien valinnassa tulee suosia viljelyvarmoja lajikkeita. Peltoa tilalla on vain 18 hehtaaria, joten tilan kannattavuuden kannalta on mietittävä mihin kasveihin erikoistutaan ja miten voidaan jatkojalostaa tuotteita. Tilan myyntituotteita ovat mm. kaurahiutaleet, ruishiutaleet ja -jauhot, hunaja, kuivattu ruusujuuri sekä tilan raaka-aineista jalostettuina hapanjuurileipä, siemennäkkäri sekä granola. Tilan viljely ja tuotteiden jatkojalostus työllistää tällä hetkellä sivutoimisesti, mutta jossakin vaiheessa toivottavasti kokoaikaisesti.
Tilalla on viljelty ruusujuurta kymmenen vuoden ajan, joten pieniä satoja juurista on jo päästy nostamaan ja käsittelemään. Ruusujuuri (Rhodiola rosea) ei ole sukua ruusulle vaan saa nimensä ruusun tuoksuisesta juurakostaan. Ruusujuurta käytetään lisäravinteena sekä luonnonkosmetiikassa juuren adaptogeenisten ominaisuuksiensa ansiosta. Ruusujuurta kasvatetaan viisi vuotta ennen korjuuta, mutta luonnossa kasvaessaan juurella voi kestää parikymmentäkin vuotta ennen kuin se on yhtä kookas kuin viljelty juuri. Kasvin juuren vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat sitä paremmat mitä pohjoisempana se kasvaa. Ruusujuurta esiintyy luonnossa ympäri maaiman pohjoisessa viileissä kasvuolosuhteissa sekä korkealla vuoristoissa. Suomessa kasvia kasvaa luontaisesti jonkin verran Lapissa. Ruusujuurta on kerätty villinä runsaasti Kiinan ja Venäjän vuoristoalueilta. Tämän vuoksi parisen vuotta sitten tuli voimaan lainsäädäntö, joka estää ruusujuurierän pääsyn tullista jos ei voida todistaa, että ruusujuuret on kestävästi kerättyä kantaa tai viljeltyjä. Viime vuosina yhä useampi eurooppalainen ruusujuurta jatkojalostava yritys onkin suunnannut katseensa Suomeen löytääksensä ruusujuuren viljelijöitä.
Syksyn aikana on tarkoitus avata verkkokauppa tilan tuotteiden myyntiä varten toisen paikallisen yrittäjän kanssa. Syyskausi ja varsinkin joulukuu on kiireistä aikaa kun ollaan mukana paikallisilla markkinoilla ja myydään yksityisille ja yrityksille paikallisilla tuotteilla täytettyjä joululahjaksi sopivia herkkukasseja.
Jenni Kentala www.kentalanluomutila.fi