Arjen kiireissä tarvitaan helppoja, nopeita ja maistuvia ateriaratkaisuja. Nämä kaikki kolme kala-ateriaa valmistuvat sukkelasti arki-iltana.
Kala on loistava valinta arjen pelastajaksi: se valmistuu nopeasti, on ravitsevaa, terveellistä ja maistuu koko perheelle. Tuoreen kalan lisäksi kannattaa hyödyntää esimerkiksi savukalaa ja kylmäsavukalaa, säilykkeitä ja kalapakasteita.
Wokkiruuat ovat kiireisen arjen pelastus, ja niihin voi hyödyntää kaupan valmiita pakastewokkisekoituksia. Eri tavoin maustetut kasvikset saavat ruuan maistumaan erilaiselta. Kasvisten kaveriksi valitaan tällä kertaa kirjolohta. Sitä ei kannata sekoittaa wokin joukkoon paistamisvaiheessa, ettei se muhjaannu, vaan paistaa kala erillisellä pannulla ja tarjoilla se yhdessä wokin kanssa.
Toinen arjen klassinen pelastaja on pasta. Kalapasta on helppo tapa lisätä kalaa ruokavalioon! Tässä reseptissä hyödynnetään kylmäsavukirjolohta, mutta resepti toimii myös esimerkiksi kalasäilykkeeseen valmistettuna. Kalapasta ei tarvitse välttämää kermaa, vaan täyteläisyyttä ruokaan saadaan tällä kertaa avokadon avulla.
Kalapihvit maistuvat koko perheelle, ja jos niiden teko on arki-iltana liian työlästä, voi ne tehdä valmiiksi etukäteen, vaikka viikonloppuna. Kalapihvit voi lämmittää kätevästi air fryerissa, jolloin niistä tulee rapeita ja vastapaistetun makuisia. Kalapihveissä käytettävää kalaa voi vaihdella sen mukaan, mitä saatavilla on. Pihvien kanssa maistuu esimerkiksi perunamuusi tai lohkoperunat. Kalapihvejä voi ostaa valmiina myös monien kauppojen palvelutiskeistä.
Kirjolohta ja nuudeliwokkia
neljä annosta
500 g kirjolohifileetä
1 tl suolaa
1 dl seesaminsiemeniä
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
korianteria ja thai-basilikaa
200 g riisinuudeleita
2 porkkanaa
1 punainen chili
1 pieni parsakaali
Kastike:
1,5 dl soijakastiketta
4 cm:n pätkä inkivääriä
1 dl hunajaa
2 rkl seesamiöljyä
1/2 dl limemehua ja raastettua kuorta
Liota nuudeleita kylmässä vedessä 10-15 minuuttia. Leikkaa porkkanat ja chili suikaleiksi. Leikkaa parsakaali mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja siirrä sivuun odottamaan viimeistelyä.
Poista kirjolohifileestä nahka, leikkaa annospaloiksi ja mausta suolalla.
Laita seesaminsiemenet lautaselle ja ”kasta” lohipalat molemmin puolin seesaminsiemenissä. Paista kalat kypsiksi rypsiöljyssä ja nosta 100-asteiseen uuniin odottamaan.
Valuta nuudelit lävikössä. Lämmitä wokissa tai riittävän isossa paistinpannussa loraus öljyä kuumaksi. Wokkaa öljyssä ensin kasvikset jatkuvasti käännellen, lisää nuudelit ja jatka paistamista hetken jatkuvasti sekoittaen. Lisää lopuksi joukkoon kastike ja tuoreet yrtit.
Kokoa tarjolle yhdessä paistetun kalan kanssa.
Kylmäsavukirjolohipasta
4 annosta
150–200 g kylmäsavukirjolohta
1 keltasipuli tai 2–3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1–2 rkl öljyä
1 dl hienonnettua persiljaa
½–1 avokado
1–2 rkl sitruunamehua
2–3 tomaattia
mustapippuria myllystä
noin 400 g spagettia tai muuta pastaa
Kuori ja suikaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä vähän keitinlientä.
Leikkaa sillä aikaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi tai paloiksi. Kuutioi tomaatit. Halkaise kypsä avokado ja kuori se. Poista siemen ja kuutioi hedelmäliha. Pirskota päälle sitruunamehua.
Lisää kalasuikaleet ja persilja kuullotettujen sipulien joukkoon ja lämmitä hetki. Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. Lisää joukkoon vähän pastan keitinlientä ja sitruunamehua kostukkeeksi. Ripottele sekaan avokado- ja tomaattikuutiot. Mausta mustapippurilla.
Kaada kastike valutetun pastan joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoa heti.
Helpot kalamurekepihvit
500 g perattua, jauhettua kalaa, esimerkiksi haukea
2 munaa
2 ½ dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
1 tl (yrtti)suolaa
hienonnettua viherpippuria
silputtua tilliä
Jauha kala monitoimikoneessa tai kahteen kertaan lihamyllyssä. Vatkaa munat ja lisää ne muiden aineiden kanssa kalan joukkoon tasaiseksi seokseksi.
Paista mureketaikinasta pihvejä lettupannussa. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera.