Kotimainen mansikkakesä käynnissä – ensimmäiset marjat jo juhlapöydissä

Viileän kevään jälkeen suomalaiset mansikat ovat kypsymässä hyvää vauhtia. Ensimmäiset kotimaiset tunnelimansikat ehtivät jo vapun juhlapöytiin, ja nyt myös valmistujaisjuhlien herkkupöytään on tarjolla tuoretta kotimaista mansikkaa. Avomaan mansikkasatoa odotetaan juhannusviikolle ja luvassa on koko kesän kestävä mansikkajuhla!

 

Kevät viivästytti alkua, mutta sato näyttää lupaavalta

Mansikkakasvustot selvisivät talvesta varsin hyvin kautta maan. “Vakavia talvivaurioita ei ole havaittu, joten lähtökohdat ovat hyvät koko kesälle“, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen. Myös Pohjois-Suomessa talvehtiminen onnistui.

Kevään viileys ja kuivuus hidastivat mansikoiden kasvua ja kehitystä, ja pakkasöitä on esiintynyt laajasti eri puolilla maata. Harsojen ja sadetuksien avulla on vältytty suurimmilta vaurioilta.

Mansikkasato etenee tuttuun tapaan etelästä kohti pohjoista. Etelä- ja Varsinais-Suomessa mansikat kukkivat jo harsojen alla, ja ensimmäisiä avomaan marjoja odotetaan juhannukseksi myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa.

Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla viileä kevät on viivästyttänyt kasvua, mutta pääsatokausi ajoittunee kesä-heinäkuun vaihteeseen. Pohjoisessa avomaamansikoita päästään herkuttelemaan heinäkuun alkupuolella.

 

Sadosta odotetaan tavanomaista – sää ratkaisee

Näillä näkymin odotamme kuitenkin melko normaalia mansikkavuotta“, sanoo Wirtanen. ”Jos kesäkuusta tulee lämmin ja aurinkoinen, marjat kypsyvät nopeasti ja satokausi voi alkaa hieman odotettua aiemmin. Lämpö myös yleensä vaikuttaa sadon määrään.”

 

Kotimainen mansikka kypsyy aikaisin ja ilahduttaa pitkään

Suomalaiset viljelijät ovat vuosien saatossa kehittäneet mansikanviljelyn huippuunsa. Eri viljelytekniikoiden ja lajikkeiden ansiosta kotimaista mansikkaa on tarjolla toukokuusta aina syksyyn saakka.

Aikaisimmat mansikat kypsyvät lämmitetyissä kasvihuoneissa ja tunneleissa. Kesän edetessä kypsyvät lämmittämättömissä tunneleissa kasvaneet mansikat, jonka jälkeen aloitetaan mansikoiden poimiminen harsojen alta avomaalta. Tämän jälkeen kypsyykin avomaan sato. Syksyllä puolestaan tuoretta mansikkaa saadaan tänä vuonna istutetuista avomaan satotaimista sekä syksylle ajoitetusta tunnelituotannosta.

Eri aikoina kypsyviä lajikkeita on tarjolla mansikanviljelijöille runsaasti ja viljelijät istuttavatkin aikaisia, keskiaikaisia eli pääsatokauden, sekä myöhäisiä lajikkeita, joista sato kypsyy hieman eri aikaa. Näin ollen mansikan satokausi olisi mahdollisimman pitkä.

Näin kotimainen mansikka on tarjolla torilla, kaupassa ja suoraan tiloilta lähes puolen vuoden ajan”, iloitsee toiminnanjohtaja Wirtanen.

 

Tiesitkö missä mansikka kasvaa Suomessa?

Mansikkaa viljellään Suomessa noin 3 500 hehtaarilla. Suurimmat viljelyalueet löytyvät Pohjois-Savosta sekä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueelta. Näissä maakunnissa mansikkaa viljellään noin 800 hehtaarin verran.

Suomessa tuotetaan vuosittain 14–15 miljoonaa kiloa mansikkaa. Kun valitset suomalaisen mansikan, saat tuoretta, vastuullisesti tuotettua ja äärimmäisen maukasta kesäherkkua.

Marjat kypsyvät juuri nyt – ja tätä herkkua riittää pitkälle syksyyn.

 

Lisätietoja:

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry
Toiminnanjohtaja
Heidi Wirtanen
040 550 0762

Puheenjohtaja
Tarja Matomäki
040 7552 850

https://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Remember Me

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.