Kotimainen ruis riittää ruisleivän leivontaan!

Vaikka syksyn 2024 ruissato jäi alle elintarviketeollisuuden vuotuisen tarpeen, aiempien varastojen ansiosta kotimaista ruista riittää rukiisen leivän leivontaan seuraavaan sadonkorjuuseen asti. Näin kertoi Pro Rukiin puheenjohtaja Tero Hirvi yhdistyksen marraskuussa järjestämässä Ruiswebinaarissa.

Vaikka rukiin elintarvikekäyttö on ollut viime vuosina loivassa laskussa, sillä on kuitenkin edelleen hyvä ja vakaa kysyntä, Fazer Myllyn viljanhankintajohtajana toimiva Tero Hirvi totesi Ruiswebinaarin avauspuheenvuorossaan. Vuotuinen rukiin elintarvikekäyttö on Suomessa noin 78 000 tonnia. LUKEn mukaan syksyn 2024 ruissatoarvio oli 43 720 tonnia. Vaikka syksyn 2024 ruissato jäi reippaasti vuotuisen elintarvikekäytön alle, kotimaista ruista riittää Hirven mukaan rukiisen leivän leivontaan seuraavaan sadonkorjuuseen asti. Elintarviketeollisuuden tarve katetaan syksyn 2024 sadolla sekä vanhoilla varastoilla, sillä Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) tase-ennusteen mukaan satoon 2024 tultiin suurilla varastoilla.

Talvituhojen ohella etenkin kuuma ja kuiva alkukasvukausi 2024 näkyivät hehtaarisadoissa. Osassa sadosta oli myös torajyväongelmaa. Viljan korjuuta edeltävä sateinen ja kylmä sää aiheuttaa rukiin alhaisen sakoluvun. Syksyn 2024 rukiin sakoluvut olivat korkeita, Tero Hirvi kertoi. Hänen mukaansa suurin tarve on sakoluokalle 150-200, mutta myös matalasakoista ruista tarvitaan.

Ruokaviraston mukaan rukiin keskimääräinen sakoluku oli 184 syksyllä 2024. Ruisjauhon sakoluku on tyypillisesti 110-140 välillä. Liian alhainen sakoluku aiheuttaa leivän sisuksen jäämisen taikinamaiseksi. Korkeamman sakoluvun ruisjauhoja käytetään näkkileivän leivontaan. Alimman sakoluvun (60 – 80) ruista käytetään mämmin valmistukseen. Mämmirukiin sakoluvulla ei ole alarajaa. Eri sakoluvun ruiserien sekoittaminen ja sakoluvun alentaminen on mahdollista tehdä hallitusti teollisuudessa, jolloin saadaan aikaiseksi kuhunkin käyttötarkoitukseen sakoluvultaan sopivia seoksia. Sakoluvun kohottaminen sitä vastoin on hankalaa tai mahdotonta.

 

Lisätietoja:

Tero Hirvi
tero.hirvi@fazer.com

Terhi Virtanen
040-5016279, terhi.virtanen@leipatiedotus.fi

2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

https://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Remember Me

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.