Kuule kaalien kutsu – kata kevyet herkut joulupöytään

Monipuoliset kaalit taipuvat helposti juhlaruoaksi ja tuovat uusia makuja joulun kattaukseen.

Kaalisesongin ei tarvitse rajoittua vain syksyyn. Kaalien ei myöskään tarvitse jäädä pelkästään arkiruokien tutuksi raaka-aineeksi. Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kehottaa nostamaan kaalin juhlapöytään.

”Monissa kodeissa jouluruokiin kuuluu haudutettu punakaali. Se on mainio lisuke, mutta punakaalista saa loihdittua myös näyttäviä juhlaruokia. Esimerkiksi granaattiomenoilla tai puolukoilla höystetty lehtikaali-punakaalisalaatti sopii loistavasti makujensa ja värinsä puolesta joulupöytään.”

Ruusu- eli brysselinkaali on monille tuttu raaka-aine, jota voi käyttää raakanakin. Parhaimmillaan sievät pikkukaalit ovat kypsennettyinä. Usein niitä tarjoillaan voimakkaanmakuisten lihojen parina, mutta niitä kannattaa yhdistää myös muiden kasvisten kanssa.

”Ruusukaali, parsakaali ja persimoni muodostavat mielenkiintoisen makuyhdistelmän. Ruusukaali-persimonivuoka on herkullinen ja mukavan värikäs lisä juhlapöytään.”

Kaalit saattavat aiheuttaa herkkävatsaisille vatsavaivoja.

”Jos joku kaali aiheuttaa vatsavaivoja, kannattaa kokeille toista tai erilaista valmistustapaa”, Suontausta vinkkaa.

Terveellistä ja ilmastoystävällistä

Joulupöytää suunnitellessa ruokien terveellisyys ja ilmastovaikutus eivät välttämättä ole kaikkein suurin pohdinnanaihe. Mutta jos ovat, niin kaali täyttää helposti molemmat kriteerit.

”Kaaleissa on vähän energiaa, mutta runsaasti kuituja. Ne sisältävät beetakaroteenia, C-, E- ja K-vitamiinia, ja runsaasti kivennäisaineita. Suomessa avomaalla kasvatetuilla kaaleilla on lisäksi pieni hiilijalanjälki.”

Terveellisyyden, herkullisuuden ja ilmastoystävällisyyden lisäksi kaaleilla on vielä yksi erityisen hyvä puoli.

”Monissa kotitalouksissa on nyt tiukkaa koronan vuoksi. Kaalit ovat edullisia ja niitä saa kotimaisina hyvin ympäri vuoden.”


Lisätietoja

Marita Suontausta
kehityspäällikkö, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonta
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
040 526 4619
marita.suontausta@maajakotitalousnaiset.fi
 

Ruokaohjeet
ruoka-asiantuntija Sanna Louna, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

RUUSUKAALI-PERSIMONIVUOKA
4 annosta

1 rs (400 g) ruusukaalia
1 pkt (250 g) varsiparsakaalia
(broccoliini) tai parsakaalin nuppuja
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
4 persimonia
0,5 rasiaa (a 250 g) viinirypäleitä
2 hapanta omenaa (esim. Granny Smith)

Kastike

1 dl unikonsiemeniä
1 dl öljyä
4 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vaahterasiirappia
2 tl vahvaa sinappia
0,5 tl suolaa

1. Valmista ensin kastike. Paahda unikonsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa koko ajan sekoittaen minuutin verran, kunnes ne alkavat kevyesti poksahdella. Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää unikonsiemenet. Halutessasi voit soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

3. Poista ruusukaaleista kanta ja tarvittaessa huonot päällyslehdet. Halkaise ruusu- ja varsiparsakaalit ja levitä ne laakeaan uunivuokaan. Valuta päälle öljy ja ripottele sekaan suola. Paahda uunissa 10 minuuttia.

4. Tällä välin huuhtele persimonit ja rypäleet. Lohko persimonit ja halkaise rypäleet. Laita ne vuokaan kaalien joukkoon ja jatka paahtamista vielä 5–10 minuuttia.

5. Kuori ja kuutioi omenat. Ripottele omenat paahdettujen ainesten joukkoon ja nosta tarjolle unikonsiemenkastikkeen kanssa.

LEHTIKAALI-PUNAKAALISALAATTI
4 annosta

3 lehtikaalin lehteä
300 g punakaalia

Salaatinkastike

1 valkosipulinkynsi
0,5 dl sitruunamehua tai 0,75 dl appelsiinimehua
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
0,5–1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(1 rkl ranskankermaa)

Lisäksi

100 g feta-tyyppistä salaattijuustoa
1 dl granaattiomenan siemeniä

1. Huuhtele lehtikaalit, revi irti ruodeista (käytä lehtiruodit myöhemmin esim. keittoon) ja taputtele lehtiosat pyyhkeen välissä kuiviksi. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi tai raasta punakaali.

2. Valmista kastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi pieneen kulhoon tai kannelliseen purkkiin. Lisää sitruuna- tai appelsiinimehu, viinietikka, öljy, sokeri, suola ja mustapippuri. Jos käytät appelsiinimehua, laita vähemmän sokeria. Lisää halutessasi ranskankerma. Sekoita voimakkaasti ainekset yhteen tai ravista suljetussa purkissa. Tarkista maku.

3. Valuta puolet salaattikastikkeesta lehtikaalin joukkoon ja sekoita nostellen, kunnes kastiketta on tasaisesti kaalisilpussa. Levitä tarjoiluastiaan ja asettele punakaali lehtikaalin päälle. Valuta loppukastike punakaalille.

4. Murenna juusto tarvittaessa pienemmäksi ja levitä salaatille. Ripottele lopuksi päälle granaattiomenan siemenet ja nosta tarjolle.

Vinkki: granaattiomenansiemenien sijaan voit käyttää kuivattuja puolukoita tai karpaloita.

Ruokaohjeet ja kuvat vapaasti median käytettävissä. Kuvien lähde mainittava: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka.

Maa- ja kotitalousnaisten teemakasviksena joulukuussa ovat kaalit. Kaalitietoutta ja reseptejä esillä Koti ja maaseutu -lehdessä numerossa 8/2020.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.