Lapin erämaiden puhtaita makuja

Rovaniemellä toimiva Ravintola Nili on upea sekoitus Lapin tunnelmaa, jännittäviä erikoisuuksia ja elämysruokailua. Ravintola tarjoaa lappilaista ruokaa innovatiivisella mutta konstailemattomalla otteella.

Toimittanut: Irmeli Kojonen

Rovaniemeä on luonnehdittu Lapin pääkaupungiksi, eikä suotta. Ominaisinta tälle pinta-alaltaan maamme suurimmalle kaupungille ovat sen vuolaat kosket ja sitä ympäröivät jylhät vaarat. Ei ihme, että Rovaniemi on noussut maailmankartalle myös suosittuna matkailukohteena. Anne ja Sakari Tainion pitkäaikainen haave toteutui 13 vuotta sitten, kun sopiva kiinteistö kaupungin keskustassa, Valtakadulla tuli myyntiin. Tainiot tunnetaan uniikeista A&S Ravintoloistaan, joita heillä on Helsingin ydinkeskustassa yhteensä seitsemän. Vuodesta 1994 asti toiminut perheyritys omistaa muun muassa sellaisia maineikkaita ravintoloita kuin Saslik ja Savotta. Rovaniemeltä kotoisin oleva Anne halusi kuitenkin perustaa vielä omaan kotikaupunkiinsa laadukkaan Lappi-ravintolan, joka sieltä puuttuikin. Vapautunut kiinteistö oli sijainniltaan mitä mainioin. Tilavaan kulmahuoneistoon tehtiin mittava remontti, jossa laitettiin kaikki täysin uusiksi. Tainioilla oli selkeä mielikuva siitä, mitä he halusivat ja he paneutuivat huolella suunnitteluun. Apuna työssä oli myös useita paikallisia taiteilijoita, muun muassa Irene ja Ari Kangasniemi. Lopputuloksena on aitoa Lapin tunnelmaa huokuva kokonaisuus, jossa viihtyy hieman pidempäänkin.

Riekkoa, poroa ja tuoksuvalmuskaa
Kun Tainiot kysyivät Marko ”Poolo” Huttusta 10 vuotta sitten mukaan Ravintola Niliin, tämä suostui epäröimättä. Siitä asti Huttunen on ollut yksi Nilin osakkaista ja sen toimitusjohtaja.

– Päätös oli helppo, sillä Lappi on sydäntäni lähellä. Se on minulle henkinen koti, sillä olen reissannut siellä lapsesta asti vaeltamassa, Huttunen kertoo.

Ravintolan ruokatuote perustuu Lapin makumaailmaan ja lähiruokaan. Keittiömestari Timo Kyllönen on Huttusen mukaan todellinen lappilainen luontoihminen, joka poimii itse omat hillat, käy sienestämässä ja kantaa ne tuoreeltaan Nilin keittiöön. Hänellä on runsaasti myös suoria kontakteja metsästäjiin ja marjastajiin. Nilissä tarjoillaan siis aitoa lähiruokaa parhaimmasta päästä. Välillä saadaan sellaisia erikoisuuksia kuten esimerkiksi riekkoa isompikin määrä Enontekiöltä tai sen lähialueilta. Karhunlihaa hankitaan milloin Inarista, milloin taas Kainuusta.

– Haasteena siinä, kuten monesti lähiruuassa ja luomussa, on saatavuus. Olemme kuitenkin pyrkineet siihen, että karhua olisi listalla ympäri vuoden, Huttunen kertoo.

Myös matsutake eli tuoksuvalmuska on yksi sellainen tuote, jota pidetään listalla saatavuuden mukaan. Poronlihaa saadaan Sodankylästä, Enontekiöltä tai lähipaliskunnista. Kaikessa suositaan suomalaista ja kalat pyritään hankkimaan pohjoisen järvistä.

– Eräs pienempi lappilainen mehustamo valmistaa meille mehuja villimarjoista, muun muassa mustikasta, variksenmarjasta ja puolukasta, ja tuo ne itse perille asti, Huttunen kuvailee tyytyväisenä.

Ruokailu on kokonaisvaltainen elämys
60 000 asukkaan Rovaniemi on pinta-alaltaan myös Euroopan suurin kaupunki. Varsinainen keskusta on kuitenkin pienehkö ja kompakti. Lapin yliopisto ja matkailu tekevät Rovaniemestä kuitenkin huomattavasti kokoaan vilkkaamman ja jopa kansainvälisemmän oloisen paikan. Talvisesongin aikaan haasteena voivat olla yhtäkkiset isommat ryhmät. Yritysten että matkailijoiden iloksi Niliä vastapäätä on tätä ajatellen avattu kadun toiselle puolelle sen pikkusisko Nest, joka tuo tarvittavaa lisäkapasiteettia ja on aivan yhtä viihtyisä ja tunnelmallinen interiööriltään kuin Nili. Suuret kävijämäärät asettavat omat vaatimuksensa myös ravintolan keittiölle. Etenkin talvisesonkina menu joudutaan suunnittelemaan huolella hyvän palvelun takaamiseksi. Huttunen luonnehtii ruokailua kokonaisvaltaiseksi elämykseksi, jossa ruokatuotteen ohella palvelulla ja interiöörillä on iso merkitys.  Nilistä on hänen mukaansa näiden 13 vuoden aikana muodostunut eräänlainen instituutio.

– Tämä näkyy muun muassa siinä, että jos matkailija viipyy Rovaniemellä vaikkapa 2–3 päivää, niin oletettavaa on, että hän tulee sinä aikana syömään ravintolaamme ainakin kerran – sen verran vahva maine ja osaaminen meillä on. Asiakastyytyväisyys on meillä huikeata luokkaa, hän kiittelee henkilökuntaa.

Niliin tullaan syömään etenkin poroa. Poronpaistikäristys on klassikko. Toinen suosittu vaihtoehto on tunturiporo kahdella tapaa, jossa on tarjolla poron niskaa ja filettä vahvan riistakastikkeen kera. Poron kareen menekki talvikaudella on suuri. Toisinaan saatavilla on myös porotartaria.

– Teemme jatkuvaa tuotekehitystä ja olemme panostaneet myös erikoisruokavalioihin, Huttunen kertoo.
Vaikka poronliha onkin suosituinta, seurueessa on usein joku, joka nauttii kasvisruokavaliota. Tämä on huomioitu ruokalistassa.
Pohjoisessa on maan eteläosaa lyhyempi kasvukausi, joskin se on sitäkin valoisampi. Ravintola Nilissä perunana käytetään vain aitoa Lapin puikulaa, joka on omaa luokkaansa. Maun salaisuus on yöttömän yön aurinko, jonka alla Lapin puikula saa hienon arominsa.

Hatunnosto paikallisille
Menu vaihtelee sesongin mukaan. Lokakuuta juhlistetaan aina Nilin syntymäpäivämenulla, jolloin on tarjolla ainoastaan neljän-viiden ruokalajin synttärimenu.

– Haluamme panostaa erityisesti tähän synttärimenuuseen ja tarjota siinä rovaniemeläisille aina myös jotain yllätyksellistä sopuhintaan, Huttunen kertoo.

Tämän syksyn synttärimenu nostaa veden kielelle. Vai miltä kuulostaa alkuruokana tarjoiltava Nilin linni merileväkaviaarin, katajasuolatun Jäämeren lohen kera tai poronvasan paistin kera? Väliruokana tarjolla on kuohkeaa palsternakkasoppaa nokipannusta sekä ruista persiljasuolalla. Pääruokavaihtoehtoina on puolestaan tomaattikastikkeeseen muhennettua seitania kukkakaalipihvin kera, Inarijärven siikafileetä syksyisen ohraton ja pannuporkkanan kanssa vaalealla savusimpukkavoikastikkeella ja ylikypsää Enontekiön poronvasan etuselkää paahdetulla puikulaperunalla ja kermaisalla jalokastikkeella. Koko komeuden kruunaa jälkiruokana tarjoiltavat Naarmankairan jääkarpalot ja kuuma salmiakkikinuski. Juuri tämä luova ote on se, mistä Niliä kiitellään sosiaalisessa mediassa. Talven à la carte -menu saadaan heti marraskuun alussa ja kestää maaliskuun loppuun. Siihen haetaan talvikauden makuja. Joulu-tammikuussa kävijävolyymit kasvavat yleensä huippuunsa ja menun suunnittelussa huomioidaan myös matkailijat.

– Talvilistalla painotetaan saatavilla olevia lappilaisia erikoisuuksia. Esimerkiksi tämän vuoden joulumenussa on porokaretta, paljastaa Huttunen.

Poronkareen saaminen talvimenua varten on sinänsä kunnioitettava saavutus. Hyvät kontaktit tavarantoimittajiin ja porotiloihin takaavat raaka-aineen saatavuuden myös sesongin huippuina. Kesälistalle voidaan puolestaan ottaa pienempiäkin määriä jotakin erikoista. Ahven on yksi tyypillinen esimerkki tällaisesta.

– Kausimenujen ohella on vielä ympärivuotisesti vaihtuva Rovaniemi-menu, jossa nostamme esille pohjoisen puhtaita makuja Nilin twistillä, hän kertoo.

Talvikausi on Ravintola Nilille myynnillisesti merkittävä. Siitä huolimatta alusta lähtien linjana on ollut palvella ympäri vuoden, vaikka kesä olisi hiljaisempi.  Huttunen korostaakin ravintolan paikallisväriä ja lappilaisuutta.

– Koko liiketoimintamme on rakennettu paikallisten ihmisten varaan, jossa matkailijat ovat hyvä lisä. On hienoa, että joulu- ja tammikuussa on isompi sesonki. Ravintolan on kuitenkin pyörittävä myös ne kymmenen muuta kuukautta – ja tämän vuoksi paikalliset asiakkaat ovat meille tärkeitä, hän päättää.

Kuva: Annokset ovat maukkaita, näyttäviä ja varmasti
sellaisia, että nälkä lähtee. Poronpaistikäristys on klassikko.

Nosto: ’Nili’ tarkoittaa vanhaa lappilaista ruoka-aittaa, joka rakennettiin pari metriä korkean kannon nokkaan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.