Loistavaa lähiruokaa pöytään kesät talvet

Peruna on mainio mukula – maukas, edullinen, ravitseva ja monipuolinen. Kotimainen peruna on loistavaa lähiruokaa ja mikä parasta, varsin ekologinen valinta.

Perunan arvostus ja kulutus on laskenut Suomessa. Sitä syödään enää vain noin 50 kiloa henkeä kohti vuodessa. Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kannustaa nostamaan arkisena pidetyn perunan takaisin lautasille.

”Perunan käyttö on vähentynyt selvästi, kun riisi, nuudelit ja pasta ovat vallanneet ruokavaliotamme. Ravitsemuksellisesti peruna kuitenkin päihittää ne muun muassa C-vitamiinin ja kivennäisaineiden osalta.”

Monien mittareiden mukaan peruna on myös varsin ekotehokas ruoka-aine.

”Perunan käytön lisääminen on helppo ilmastoteko. Perunan vesi- ja hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisin. Kotimaisen tuoreen perunan, puolivalmisteiden ja pakasteiden kuljetusmatkat jäävät yleensä kohtuullisiksi. Perunan suurin ’ympäristötaakka’ useimmiten aiheutuu sen kypsennyksestä”, Suontausta kertoo.

Perunasta on moneksi – valitse oikea lajike

Hyvä peruna on unohtumaton herkku sellaisenaan. Varsinkin kesän ensimmäiset perunat herkutellaan usein ihan vaan voilla ja tillillä aateloituna sekä kenties sillipalojen saattelemana.

”Peruna taipuu moneen, siitä syntyy suolaisia ja makeita herkkuja, myös leivonnaisia. Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin. Esimerkiksi uusista perunoista on turha tehdä muusia, niistä tulee helposti liisteriä”, Suontausta neuvoo.

Parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivat perunat löydät seuraamalla pussien väritunnisteita ja irtoperunan ohjekylttejä.

Peruna-liveä ja Tiktokkia tiedossa

Maa- ja kotitalousnaiset on jo pitkään kampanjoinut kotimaisen perunan käytön ja arvostuksen lisäämiseksi. Syksyllä ruokakurssitarjonnasta löytyy myös peruna. Peruna näkyy vahvasti Maa- ja kotitalousnaisten sosiaalisen median kanavissa uusien kohderyhmien, erityisesti nuorien ja nuorten aikuisten, tavoittamiseksi.

”Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat pitävät 16.6. peruna-aiheisen livelähetyksen Facebookissa ja Instagramissa. Myös TikTok-kanavassamme peruna pääsee hyvin esille”, Suontausta vinkkaa.

Lisätietoja

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
Marita Suontausta
kehityspäällikkö, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonta
p. 040 526 4619
marita.suontausta@maajakotitalousnaiset.fi

Peruna-aiheinen livelähetys
tiistaina 16.6.2020
klo 14.00 Facebook @maajakotitalousnaisetlansi
klo 15.00 Instagram @maajakotitalousnaiset

Perunaa TikTokissa
@ruokavinkit_mkn

Perunan ravintoarvot

100 g kohti
keskiarvo
energiaa C-vitamiinia Hiilihydraatti
imeytyvä
 Hiilidioksidiekvivalentti
(kg CO2-ekv/kg)
peruna keitetty 63 kcal (268 kJ) 13 mg 13,2 g 0,35
pasta keitetty 89 kcal (375 kJ) 0 mg 14,8 g 1,3
riisi keitetty 93 kcal (391 kJ) 0 mg 20,6 g 3.0

Ravintoarvot, lähde: Fineli
Hiilidoksidiekvivalenttiin ei ole laskettu keittämisen aiheuttamaa ilmastovaikutusta. Lähde: Peda.net, Luke Geenivaraoppi

RUOKAOHJEET

Keitä uusia perunoita suosiolla reilusti ja käytä ylijääneet perunat salaattiin tai suupaloiksi.

Perunasuupalat
n. 15 kpl

5 keitettyä varhaisperunaa
75 g savuporoa, kylmäsavuhärkää tai kylmäsavukirjolohta
1 tlk (120 g) smetanaa
100 g maustettua tuorejuustoa (esim. pippuri, yrtti, piparjuuri)
2 rkl silputtua persiljaa tai tilliä
Koristeeksi:
persiljaa, tilliä tai muuta yrttiä

1. Silppua savuliha tai kala veitsellä hienoksi.
2. Vatkaa smetanaa hetki. Lisää joukkoon tuorejuusto ja muut aineet ja sekoita hyvin.
3. Viipaloi perunat paksuiksi viipaleiksi.
4. Pursota tai lusikoi seoksesta nokareita perunaviipaleille ja koristele.

Hyrskypotut

4:lle
12-16 kpl (800 g) uusia perunoita
1-2 kesäsipulia varsineen
1 dl silputtua ruohosipulia
1 prk (150 g) ranskankermaa
25 g voita
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

1. Keitä uudet perunat suolalla maustetussa vedessä.
2. Valmista sillä välin hyrskykastike: Silppua sipulit varsineen, lisää ruohosipulisilppu, ranskankerma, suola ja mustapippuri.
3. Kun perunat ovat kypsiä kaada niistä vesi pois.
3. Lisää kuumien perunoiden joukkoon voi sekä hyrskykastike. Laita kansi takaisin perunakattilan päälle ja ravista hetki voimakkaasti, niin että perunat hieman hajoavat ja kastike sekoittuu perunoihin.

Hyrskypotut maistuvat niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Tarjoa esimerkiksi vihreän salaatin, graavi- tai kylmäsavukalan sekä hölskykurkku- ja retiisiviipaleiden kanssa.

Ruokaohjeet ja kuvat ovat vapaasti median käytettävissä. Kuvien lähde mainittava: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry/kuvaajan nimi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.