Merien Keittokirja on 12 maan kokkien, vastuullisten kalastajien ja voittoa tavoittelemattoman MSC:n yhteistyön tulos. Ilmaisesta keittokirjasta löytyy 12 helppoa reseptiä vastuullisista merenelävistä. Tässä esittelemme yhden niistä:
Rapea sillipihvi ja sitruunamajoneesia briossisämpylässä
- 1 kg MSC-sertifioitua silliä (voit myös käyttää silakkaa tai sardiineja)
- 4 briossisämpylää
- 1 luomusitruunan
- Tuoretta tilliä
- 1 pienen maustekurkun
- 3 rkl majoneesia
- 50 g suolayrttiä
- 1 pikkukurkku
- 1 punasipuli
- 1 kerä sydänsalaattia
- 100 g vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
- 100 g leivänmuruja (vanhasta leivästä)
- Auringonkukkaöljyä tai oliiviöljyä paistamiseen
- Leikkaa sipuli ja pikkukurkku mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja laita ne kulhoon. Purista päälle sitruunamehu. Lisää suolayrtti ja ripaus suolaa. Anna maustua.
- Laita yhteen laakeaan kulhoon kananmuna ja riko sen rakenne haarukalla. Laita toiseen kulhoon leivänmurut ja kolmanteen jauho.
- Jos käytät kokonaista kalaa, fileoi se. Taputtele fileet kuivaksi talouspaperilla ja jauhota ne, siirrä ne seuraavaksi yksitellen kananmunaan ja viimeiseksi leivänmuruihin.
- Lisää reilusti öljyä pannuun ja paista kalaa, kunnes se on molemmilta puolin kullan ruskea.
- Sekoita majoneesi, pilkottu maustekurkku, tilli ja raastettu sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa salaatista kanta.
- Halkaise briossisämpylät ja paahda niitä niin, että pinta tulee rapeaksi. Levitä sämpylälle majoneesi, lisää salaatin lehti, sillifilee, tilli ja maustuneet sipuli, kurkku ja suolayrtti.
Resepti: Jadis Schreuder
Katso kaikki 12 vastuullista reseptiä: www.msc.org/fi/merien-keittokirja-2023
Toptaste on ruoka- ja matkailumedia, joka tuo esiin ajankohtaisia uutisia ruoka- ja matkailumaailmasta osoitteessa www.toptaste.fi