Näin korvaat kalalajin toisella

Törmäsitkö herkulliselta kuulostavaan ahvenreseptiin? Vesi herahti kenties jo kielelle, ja lähdet heti kauppaan hakemaan aineksia. Kalatiskillä joutuukin yllättäen pettymään: ahven on loppu. Kalalajeja voi onneksi vaihdella helposti, kunhan muistaa muutaman käytännön vinkin.

Nyrkkisäännöksi voisi sanoa, että vaalean kalan voi korvata helposti toisella vaalealla kalalla ja punaisen toisella punaisella. Lohen voi siis korvata kirjolohella ja ahvenen kuhalla. Kaloilla on toki vienoja makueroja, mutta lopputulos ei poikkea kovin paljoa.

Etenkin vaaleiden kalojen osalta fileet voivat olla hyvinkin eri kokoisia. Jos neljän annoksen reseptissä siis kehotetaan käyttämään neljää siikafilettä, täytyy ottaa huomioon, että siikafileet ovat yleensä isompia kuin vaikkapa ahvenfileet. Fileetä kannattaa varata noin 100-150 grammaa ruokailijaa kohden, perkaamatonta kalaa enemmän.

Silakan ja muikun voi myös usein vaihtaa keskenään. Kypsennysajat ja -tavat ovat samanlaisia, joten paistettujen silakoiden ohjeella paistuvat myös muikut ja muikkukukon voi tuunata silakkakukoksi. Säilyketonnikalan ystävä puolestaan voi saada vaihtelua vaikkapa pastavuokaan tai pizzan täytteeksi kotimaisista järvikalasäilykkeistä.

Hauesta tehdään usein erilaisia murekkeita ja pyöryköitä. Niitä voi tehdä myös muusta kalasta, mutta silloin massaan kannattaa lisätä sidosainetta, kuten kananmunaa tai korppujauhoja.

Näissä resepteissä on valinnanvaraa kalalajissa. Voit siis kokata juuri sen mukaan, miten Ahti suo antejaan tai hopeakoukulla saat pyydetyksi!

Kalakuorrutettuja leipätankoja

4 annosta

Leipäpohja:

3 kpl kaurapaahtoleipää, viipaleina
3 kpl tummaa ja makeaa mallasvuokaleipää, viipaleina

Kuorrutus:

250 g (4 kpl) ahven- tai kuhafileitä tai marinoituja lohipaloja
3 kpl kevätsipulinvartta
7 kpl (70 g) savujuustoviipaleita
½ prk (100 g) créme fraîchea tai ruokajogurttia
1 tl sinappia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Lisuke:

vihersalaattia, tomaattia ja kurkkua

Leikkaa vuokaleipäviipaleet neljään samankokoiseen tankoon. Asettele leipätangot vuoronperään limittäin ja peräkkäin, matalaan voideltuun pitkänomaiseen uuninkestävään vuokaan.

Leikkaa kalafileet noin 1,5 cm suikalepaloiksi (poista halutessasi fileestä keskiruoto).

Hienonna sipuli. Kokoa juustoviipaleet yhteen kasaan ja leikkaa ne ensin suikaleiksi ja sitten suikaleet pieniksi kuutioiksi.

Yhdistä kulhossa kalasuikaleet, sipuli, juustokuutiot, créme fraîche, sinappi ja mausteet. Sekoita ainekset ja levitä se tasaisesti leipätankojen päälle.

Kuorruta uunissa 190 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä.

Tarjoa kalakuorrutuksen kanssa vihreää salaattia.

Paistettu kala ja limekastike

n. 400 g kalafileitä
1 rkl voita tai juoksevaa margariinia
0,5 tl suolaa
0,25 tl musta- tai valkopippuria

Limekastike:

2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
0,5 kalaliemikuutiota
1/4 tl kurkumaa
½ limen kuori raastettuna
1 – 2 rkl limemehua
25 g voita
0,5 rkl vaaleaa suurustejauhetta

Kuumenna margariinia riittävän isolla pannulla. Kun syntynyt vaahto alkaa hävitä, laita kalafileet pannulle. Pienennä lämpöä hiukan. Paista pari minuuttia ja käännä fileet. Mausta paistunut puoli ja nosta kalafileet tarjolle. Kala on kypsää, kun sen väri on muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi (ja kirjolohella vaalean punervaksi).

Valmista kastike. Sekoita kattilassa ruokakerma, vesi, liemikuutio ja kurkuma. Keitä pari min. Lisää raastettu limen kuori ja mehu sekä voi. Lisää tarvittaessa suurustejauhetta. Tarjoa paistetut kalafileet kasvisten ja kastikkeen kanssa.

Marinoidut kalavartaat

500 g kalafileitä (silakkaa, siikaa, ahventa, kuhaa tai haukea)
100 g herkkusieniä
4 pientä sipulia
pieni paprika
pala kesäkurpitsaa

Marinadi:

½ dl hunaja-omenaviinietikkaa
1/4 dl sitruunamehua
1 dl öljyä
1 tl viherpippurirouhetta
2 tl suolaa
2 kpl valkosipulinkynsiä

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Leikkaa kalafileet kuutioiksi, kaada marinadi päälle ja anna maustua muutama tunti ennen grillausta. Paloittele paprika, kesäkurpitsa ja sipulit vartaaseen sopiviksi paloiksi. Kokoa vartaat kalapaloista, kasviksista ja kokonaisista herkkusienistä. Valele niitä muutaman kerran marinadilla grillauksen aikana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.