Nyt kannattaa päivittää kesäkeittiö!

Suomen kesä voi olla lyhyt, ja sitä suuremmalla syyllä siitä kannattaa ottaa kaikki irti! Jos kodin tai mökin kesäkeittiötä ei vielä ole päivitetty ajan tasalle, se kannattaa tehdä nyt. Muutamalla hankinnalla ruoanlaitto käy vaivattomammin ja kesäiset kokkailuhetket sujuvat mukavasti.

Kalaa kokkaavaalle tärkeimpiä kesäkeittiön varusteita on terävä veitsi. Kalan käsittely tylsällä veitsellä on todella haastavaa ja pahimmassa tapauksessa hienoa raaka-ainetta menee turhaan hukkaan. Panosta siis hyvään veitseen! Myös kalapiikki voi tulla tarpeeseen, jos fileoit kalaa itse.

Leikkuulautoja kannattaa hankkia useampi. Jos käytössä on vain yksi lauta, sen joutuu pesemään välissä: esimerkiksi salaattiaineksia ja raakaa lihaa ja kalaa ei pidä leikata samalla laudalla.

Folio on kalaa grillaavalle tärkeä apuväline. Kala ei pysy yhtä helposti kasassa kuin monet muut grillattavat, ja se voi jäädä herkästi kiinni grilliin. Folion avulla kalaa on helppo kypsentää grillissä.

Entäs mausteet? Mökille ei välttämättä halua viedä montaa erilaista maustepurkkia, etenkään lyhyempiä reissuja varten. Jotta ruokaan saisi silti makua, kannattaa hyödyntää erilaisia mausteseoksia. Sellaisen voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Muista myös tuoreet yrtit sekä villiyrtit! Hyvällä tuurilla sopivat mausteet löytyvät pihalta valmiina.

Kokeile näitä kesäkeittiöön sopivia herkullisia reseptejä!

Sillikaviaari ja uudet perunat

2 matjessillifileetä
1 keltasipuli hienonnettuna
1 pieni omena kuutioituna
2 kovaksi keitettyä kananmunaa karkeana silppuna
2 rkl kotimaista väkevää sinappia
100 g créme fraîchea
puolikas puntti tilliä varsineen hienonnettuna

Leikkaa silli reiluiksi kuutioiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Valkosipuligrillatut silakkafileet

600 g silakkafileitä

Marinadi:

½ sitruunaa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 ½ tl suolaa
½ tl valkopippuria myllystä

Kurpitsansiemenpesto:
1 ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
1 tl sitruunamehua
1 dl kurpitsansiemeniä
suolaa, pippuria
1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Lisäksi:
timjaminoksia

Leikkaa silakkafileistä pois selkäevät. Pese sitruuna huolellisesti, kuivaa ja raasta keltaista kuoriosaa. Puserra puolen sitruunan mehu.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä sitruunamehuun raastettu sitruunankuori, öljy, valkosipuli sekä suolaa ja valkopippuria.

Lado silakkafileet marinadiin ja anna niiden maustua vähintään tunnin ajan.

Valmista pesto mittaamalla kaikki muut ainekset paitsi parmesaaniraaste teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi ja lisää juustoraaste lopuksi. Tarkista maku.

Nosta silakkafileet marinadista ja valuta, mutta älä kuivaa. Taita silakkafileet kalan muotoon ja lado tiheälle grilliritilälle.

Grillaa uunissa grillivastuksen alla 5–7 min. tai ulkogrillissä niin, että pinta saa herkullista väriä.

Kalaa vihannestaskussa

150 g nahatonta kalafileetä/ruokailija, esim. ahventa tai kuhaa ruodottomaksi leikattuna
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
50 g voita
1 appelsiini
1 fenkoli
1 pieni kesäkurpitsa
pala purjosipulia
1 rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä

Leikkaa appelsiinista neljä siivua, ilman kantapaloja. Leikkaa fenkoli, kurpitsa, ja purjosipuli haluamaasi muotoon. Halkaise tomaatit.

Mausta kalafileet suolla ja pippurilla. Esilämmitä grilli. Revi vahvasta foliosta neljä palaa ja levitä ne työpöydälle. Ripottele hieman oliiviöljyä folion päälle. Levitä sitten vihannekset foliopalojen päälle, jokaiseen nyyttiin saman verran kasviksia. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Asettele kalafileet kasvisten päälle. Laita kalafileiden päälle pari nokaretta pehmeää voita.

Grillaa appelsiinisiivut ja asettele ne kala-vihannesnyyttiin päällimmäiseksi. Sulje kala-vihannestaskut folion avulla, taittaen reunat ylöspäin, jotta nesteet pysyisivät taskussa. Grillaa kala-vihannestaskuja n. 15 minuuttia (ei täydellä teholla). Anna raaka-aineiden vetäytyä taskuissaan pari minuuttia grillaamisen jälkeen.

Tarjoile kala esimerkiksi grillattujen uusien perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.