Nyt on ruusukaalin aika

Juuri nyt ruusukaali on parhaimmillaan. Lähiruokana sitä saa ainakin marraskuun puoliväliin saakka. Viljelijöiden mukaan satokausi on sujunut hyvin. Sadon määrää voi pitää keskinkertaisena ja laatua hyvänä. Nykyisissä lajikkeissa herkullinen maku on aistittavissa heti ilman pakkasen puraisua. Ruusukaalit maistuvat pähkinäisiltä ja tasapainoisilta.

Nopeaan kokkailuun

Maukas, kotimainen ruusukaali kypsyy ruuaksi nopeasti. Ruusukaalit voi kypsentää kokonaisina tai ne voi puolittaa ja irrotella uloimpia lehtiä. Kantaosaan voi tehdä ristiviillon, jolloin kypsyminen nopeutuu entisestään.

Paista ruusukaaleja voi-öljyseoksessa pannussa viitisen minuuttia. Uunissa ruusukaalit kypsyvät 200 asteessa 20 minuutissa. Voit myös keittää ruusukaalit pienessä määrässä vettä tai kypsentää höyrykattilassa napakankypsiksi.

Ruusukaalin makuparit

Siemenet, pähkinät ja mantelit sopivat hyvin ruusukaalien seuraan. Mausteiksi käyvät chili ja inkivääri, hunaja ja valkosipuli. Kauden sienet ja omenat ovat hyviä kumppaneita nekin, samoin sitrushedelmät. Kuivatut hedelmät tai marjat, esimerkiksi kuivatut karpalot, antavat ruusukaalille mukavasti makeutta.

Hyvä ravintoarvo

Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali, mutta se sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, samoin C- ja K-vitamiineja, folaattia ja kaliumia. Muiden kaalikasvien tavoin myös ruusukaalissa on elimistön hyvinvointia edistäviä ja suojaavia yhdisteitä.

Riistaruokien, karitsan ja paistien lisäke

Ruusukaalit sopivat hyvin syksyisiin kausiruokiin: kokonaisten paistien seuraan, poro-, sorsa-, peura- ja karitsa-aterioille. Kokeile näille vaikka Appelsiiniruusukaaleja, joiden ohje näkyy alla.

Valtakunnallista ruusukaaliviikkoa vietetään viikolla 41 (5.–11.10.).

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, MTK ry, 0400 544 728

Kokeillut ruokaohjeet kuvineen:

Lämmin ruusukaalisalaatti

https://rouvakasvis.blogspot.com/2019/09/lammin-ruusukaalisalaatti.html

Appelsiiniruusukaalit

https://rouvakasvis.blogspot.com/2018/10/appelsiini-ruusukaalit-ja-linssipihvit.html

Ruusukaali-pekoniherkku

https://kasvikset.fi/keittokirja/kotikeittiot/paaraaka-aineittain/kaalit-paaraaka-aineittain/resepti/ruusukaali-pekoniherkku/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.