Paras aika kokeilla uusia kalalajeja on nyt

Jos olet aina halunnut kokeilla sinulle vieraampaa kalalajia, nyt on paras aika tehdä juuri niin!

Kuulostaako tutulta: käyt ruokakaupassa lähes automaatiolla, valiten ostoskoriisi ne samat tuotteet, kuin aina ennenkin? Moni meistä on huomaamattaan urautunut ja päätyy tekemään samoja ruokia viikosta toiseen. Siinä ei tietysti ole mitään vikaa, jos on herkkuruokansa ja bravuurinsa löytänyt, mutta vaihtelu virkistää, ja välillä kannattaa kokeilla jotain uutta.

Pro Kalan Instagram-tilillä @parastaevasta on juuri nyt käynnissä leikkimielinen visailu, jossa voit katsoa, mikä kala sopisi sinulle luonteesi perusteella. Voit samalla osallistua myös arvontaan.

Tässä muutama vinkki kalaruoista, joita et ehkä ole ennen tullut kokanneeksi!

Silakka

Silakka jakaa kansaa. Toisille silakka on tuttu herkku, toisille. etenkin nuoremmille silakka on saattanut jäädä vieraaksi. Muutama vuosikymmen takaperin silakkaa syötiin Suomessa todella paljon, mutta kulutus on laskenut. Jos perinteinen silakkalaatikko ei nappaa, vaihtoehtoja on onneksi muitakin. Kokeile vaikka tätä Skotlannista inspiraationsa saanutta herkkua.

Skottisilakat

500 g silakkafileitä
suolaa ja pippuria
1 rkl Dijonin sinappia
1,5 dl kermaa
2 keltuaista
3 dl isoja kaurahiutaleita
4 rkl voita

Kermaviili-majoneesi:
1 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl sinappia
reilusti tillisilppua
ripaus suolaa

Huuhtele fileet huolellisesti. Valuta. Suolaa ja pippuroi. Anna maustua vartin huoneenlämmössä.

Sekoita sinappi, kerma ja keltuaiset kulhossa. Laita fileet kerman sekaan kulhoon. Anna maustua puoli tuntia.

Surauta kaurahiutaleet sauvasekoittimella rikki ja laita kulhoon.

Lämmitä voi isolla pannulla. Voin voi kirkastaa, jos haluat hienostella. Nosta fileet pois kerma-keltuaisseoksesta ja valuta hieman. Pyörittele fileet murskatuissa kaurahiutaleissa ja paista runsaassa voissa kullankeltaisiksi, 3-4 minuuttia per puoli. Valuta talouspaperin päällä.

Tarjoa heti perunoiden ja kermaviili-majoneesin kera.

Särki

Oletko syönyt särkeä, se kun kasvattaa järkeä? Sananlaskusta huolimatta särkiruokia voi olla hankala keksiä. Apuna ovat onneksi erilaiset särkisäilykkeet. Säilykekalaa ei tarvitse paistaa tai muuten valmistaa, joten se sopii erityisen hyvin aloittelevalle kalakokille. Tämä aasialainen särkisäilykekeitto oli alkuvuodesta Vuoden kalakeitto-kilpailun finalistina, eikä ihme!

Aasialainen särkikeitto

Vuoden kalakeitto 2021 -finalisti
Reseptin laatinut Marja Komppa, Korpilahti

4 annosta

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
1 pussi wok- vihanneksia (esim. Thai- style)
1 prk chilin makuista särkisäilykettä
1 prk kookoskermaa
1 l vettä
100 g nuudeleita
2 rkl kalakastiketta (fish sauce)
1 limetin mehu
mustapippuria maun mukaan
(suolaa)
tuoretta korianteria

Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääriraaste. Kuullota kullankeltaiseksi. Lisää wok-vihannekset, särkisäilyke liemineen, kookoskerma ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nuudelit. Anna kiehua 3-5 minuuttia.

Mausta kalakastikkeella, limettimehulla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele valmis keitto lautasille ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.

Kommentti: Pakastettujen wok-vihanneksien sijaan voi myös käyttää tuoreita kasviksia esim. porkkanaa, paprikaa ja parsakaalia. Valmis pehmeäruotoiseksi kypsennetty särki on pikaruokaa. Kotimaisen villikalan syöminen on oikea ekoteko!

Hauki

Hauki on varmasti kalana tuttu, mutta entä ruokana? Käsitys siitä, että hauki olisi liian hankalaa valmistettavaksi ruotojensa takia, elää edelleen vahvana. Helpoin tapa tehdä haukiruokaa on jauhaa fileet murekkeeksi tai pihveiksi, jolloin ruodoista ei tarvitse huolehtia lainkaan.

Helpot hauki-korianteripullat

500 g haukea jauhettuna
200 g päivän vanhaa leipää
4 rkl majoneesia
4 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1 kananmuna vatkattuna
2 rkl kalakastiketta
4 kevätsipulia pilkottuna
suolaa ja valkopippuria
auringonkukkaöljyä paistamiseen

Laita jauhettu kala kulhoon. Surauta leipä muruiksi sauvasekoittimella ja sekoita murut jauhetun kalan sekaan.

Lisää massaan majoneesi, korianteri, inkivääri, kananmuna, kalakastike ja kevätsipulit. Sekoita hyvin ja pyörittele taikinasta halkaisijaltaan noin neljän senttimetrin kokoisia pullia.

Lämmitä öljy pannulla ja paista pullat pienissä erissä kypsiksi, noin 7-8 minuuttia per satsi.

Tarjoa hyvän salaatin ja sitruunalohkojen kera.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.