Suosi sesonkeja. Juhlista vappua tai äitienpäivää kauden kasviksista valmistetuilla herkuilla Maa- ja kotitalousnaisten vinkeillä.
”Onneksi kotimaista parsaa alkaa olla vuosi vuodelta paremmin tarjolla”, iloitsee MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta. Aikaisin sato tulee Ahvenanmaalta, josta vihreää parsaa saa jo. Keski-eurooppalaista vihreää parsaa on näkynyt kaupoissa jo jonkun aikaa ja valkoistakin satunnaisesti.
Parsa on monikäyttöinen herkku. Sitä voi keittää, paistaa, grillata tai paahtaa uunissa. ”Nuorta vihreää parsaa voi nauttia myös kypsentämättömänä esimerkiksi salaatissa ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä höylättynä”, vinkkaa Suontausta.
Parsan keittämisessä kannattaa varoa ylikypsennystä. Varsinkin valkoinen parsa muuttuu helposti vetiseksi ja mauttomaksi.
Suontausta muistuttaa, ettei vihreää parsaa välttämättä tarvitse kuoria. Valkoisen parsan varsi kuoritaan ennen käyttöä, sillä sen kuori on vihreää parsaa kuituisempi.
”Kuoriminen käy näppärimmin terävällä kuorimaveitsellä ja parsa leikkuulaudalla maaten. Katkaise sekä vihreän että valkoisen parsan puumainen tyvi ennen käyttöä.”
Tutustu villivihanneksiin
Villivihannekset tai -yrtit ovat luonnosta kerättäviä salaattikasveja ja yrttejä. Maukkaita villivihanneksia ovat esimerkiksi voikukka, nokkonen, maitohorsma, piharatamo, siankärsämö ja apilat, joita Suontaustan mukaan monet pitävät rikkaruohoina.
Eteläisimmässä Suomessa maasta on noussut jo paljon syötävää. ”Puutarhoista saa kohta raparperia ensimmäiseen piirakkaan ja ainakin nokkoset, vuohenputket sekä siankärsämö ovat sopivia noukittavaksi.”
Villivihanneksista kiinnostuneet käyttävät keväisissä ruoissa parsan sijaan maitohorsman nuoria, alle 10 cm:n versoja ja silppuavat horsman lehtiä salaatteihin. Myös koivun- ja vaahteran mahlan käyttö on ruvennut kiinnostamaan entistä enemmän. Esimerkiksi osan koivunlehti-raparperisiman vedestä voi korvata mahlalla.
Suontausta muistuttaa, ettei mahlankeruu kuulu jokaisen oikeuksiin, kuten ei kerkkien, puiden lehtien tai neulasten kerääminenkään. Niihin tarvitaan maanomistajan lupa.
”Ruohovartisia kasveja saa jokaisen oikeuksien mukaan kerätä myös yksityisomistuksessa olevilta mailta, kunhan ei aivan toisen pihapirissä ole.” Luonnonsuojelualueilla ei saa poimia mitään.
MKN ruoka-asiantuntijat apunasi
Mitään luonnonkasviksia ei kannata syödä, ellei niitä varmasti tunnista. Jos esimerkiksi villivihannekset kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteys oman alueen MKN ruoka-asiantuntijaan ja kysellä kurssitarjontaa. Villiyrttikävelyt ja -kurssit ovat jokakeväisiä, suosittuja kursseja, joilla opitaan tunnistamaan syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja ja valmistetaan niistä ruokia.
Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen järjestö, jonka ruoka-asiantuntijoita on ympäri Suomen.
Reseptit
Keväinen parsasalaatti G
4 annosta
Valmistusaika n. 30 min
500 g vihreää parsaa
1 kesäkurpitsa
250 g mini(terttu)tomaatteja
1 rkl öljyä
200 g pakasteherneitä
50 g retiisiä
2 kevätsipulia
1 ruukku salaattia
1 pss (n. 70 g) babypinaattia
Kastike:
2 tl luomusitruunan kuoriraastetta
2 rkl sitruunanmehua
0,5 dl (oliivi)öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl sokeria
Pinnalle:
50 g voimakasta juustoa
1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Huuhtele parsat ja poista tyviosa. Leikkaa 4 cm paloiksi. Levitä leivinpaperoidulle pellille.
3. Viipaloi huuhdeltu kesäkurpitsa ja laita parsojen sekaan pellille.
4. Huuhtele tomaatit ja levitä muiden ainesten sekaan pellille. Jos käytät terttutomaatteja, laita ne oksineen mukaan tai terttu muutamaan osaan leikattuna.
5. Pirskottele päälle öljy ja kypsennä uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ainekset saavat hieman väriä. Kaada jäiset herneet muiden ainesten sekaan kypsymään viimeisten minuuttien ajaksi.
6. Huuhdo ja viipaloi retiisit ja kevätsipulit. Huuhtele salaatti sekä pinaatti, kuivaa ja revi pienemmäksi. Levitä tarjoiluvadille.
7. Valmista kastike. Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuoriraastetta ja purista mehua kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, suola, pippuri ja sokeri.
8. Levitä salaatin ja pinaatin päälle uunissa paahdetut kasvikset ja valuta kastike salaatille.
9. Vuole lopuksi juusto lastuiksi salaatille juustohöylällä tai kuorimaveitsellä.
Nosta tarjolle.
Koivunlehti-raparperisima
1 l nuoria koivunlehtiä
3–4 raparperinvartta
2 dl fariininsokeria
2 dl sokeria
4 l vettä
1/5 teelusikallista kuivahiivaa tai herneen kokoinen nokare tuorehiivaa
(rusinoita)
1.Huuhdo koivunlehdet nopeasti ja valuta vesi pois. Voit halutessasi silputa lehtiä hieman.
2. Leikkaa raparperit paloiksi ja laita koivunlehtien kanssa isoon kattilaan tai kuumaa vettä kestävään ämpäriin. Lisää sokerit.
3. Kuumenna osa vedestä kiehuvaksi ja kaada ainesten päälle.
5. Lisää loppu vesi, kun sokerit ovat sulaneet. Varmista, että seos on kädenlämpöistä ja lisää hiiva.
5. Anna juoman seistä vuorokauden ajan huoneenlämmössä, siivilöi ja pullota. Tipauta joka pulloon halutessasi yksi rusina. Nosta juomat jääkaappiin, ja anna käydä kylmässä 2–3 vuorokautta. Kun rusina on pulleana kohonnut juoman pintaan, juoma on valmista nautittavaksi.
Pienet kasvis-villiyrttipiiraat 12 kpl
Taikina:
100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 kevätsipulia varsineen
6–8 dl vuohenputken nuoria versoja
1–2 porkkanaa (2 dl raastetta)
1 rkl ruokaöljyä
1 dl muita luonnonyrttejä (poimulehti, nokkonen, voikukka, maahumala, piharatamo, saksankirveliä, siankärsämö)
2 kanamunaa
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus (yrtti)suolaa
1. Kerää pihalta tai luonnosta vuohenputken versoja ja muita luonnon yrttejä. Huuhtele ne siitepölystä ja kuivaa salaattilingolla tai keittiöpyyhkeen välissä.
2. Voitele muffinipelti tai laita koloihin palat leivinpaperia.
3. Nypi taikina-ainekset nopeasti sekaisin tasaiseksi taikinaksi ja painele muffinipellin kolojen pohjalle ja reunoille. Laita pelti jääkaappiin.
4. Valmista täyte. Silppua sipulit ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuullota porkkanaa ja sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti.
5. Hienonna vuohenputken versot ja muut luonnon yrtit ja lisää kasvisten sekaan. Anna jäähtyä hetki.
6. Sekoita munat, kerma ja juustoraaste kasviseoksen joukkoon.
7. Ota muffinipelti jääkaapista. Jaa täyte taikinan päälle koloihin.
8. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 20–25 minuuttia.
Tarjoa piiraat lämpimänä tai ota kylmänä mukaan eväsretkelle.
Lisätietoja:
MKN Keskus
Marita Suontausta
Kehityspäällikkö (ruoka, ravitsemus, kotitalousneuvonta)
040 5264619, marita.suontausta@maajakotitalousnaiset.fi