Sauvolaisen Saariston Marjatilan perustaja Henrik Hemmilä ja viljelijä Erno Mikkola tiesivät vuosien kokemuksensa perusteella, että suomalaisessa avomaanmansikan viljelyssä käytetään tavallisesti runsaasti kemikaaleja, johtuen Suomen kesän sateista.
Heille oli kuitenkin tärkeää löytää puhtaampi tapa tuottaa mansikoita, nykyaikaisia menetelmiä hyödyntäen. Yhteinen tahtotila sekä Mikkolan aiempi kokemus biologisesta torjunnasta käynnisti Sauvoon mittavan projektin – tunnelimansikkatilan, jossa tuhohyönteisten torjunnasta vastaavat niiden luontaiset viholliset. Vuosi vuodelta tilaa on kehitetty ja kasvatettu vastaamaan suureen kysyntään, laajentaen samalla tuotevalikoimaa herneisiin ja muihin sesonkituotteisiin.
Tunneliviljelyä ilman kemikaaleja
Biologisessa torjunnassa mansikanviljelyssä avainasemassa ovat tarkka suunnittelu ja jatkuva valvonta. Tuhohyönteisten ja haittaeliöiden luontaiset viholliset tuodaan kasvustoon jo taimien istutusvaiheessa ja jatkuvan tarkkailun avulla tilanteisiin reagoidaan nopeasti. Näin torjuntaeliöiden määrää ja kokoonpanoa voidaan tarvittaessa muokata kesän mittaan. Tunnelikasvatuksen etuihin lukeutuu puolestaan erityiskalvosta valmistetun katoksen antama sateensuoja, jonka ansiosta viljelyssä ei käytetä myöskään kemiallisia homeenestoaineita.
”Meille on aina ollut viljelyn lähtökohtana, ettei tehdä asioita tavanomaisesti. Emme halunneet valita helpointa tietä, vaan toimia niin, että mansikoitamme voi hyvällä omallatunnolla syödä suoraan rasiasta”, toteaa toimitusjohtaja Henrik Hemmilä.
GLOBALG.A.P-sertifiointihanke sekä uudet investoinnit kasvua tukemassa
Saariston Marjatilan tavoite on kehittyä ajassa ja tila on hyväksytty Suomessa ensimmäisten joukossa Puutarhaliiton käynnistämään GLOBALG.A.P-sertifiointihankkeeseen, tilalla jo olevan IP sertifioinnin lisäksi.
Tänä kesänä tilalle valmistuu myös ELY-keskuksen investointituen avustuksella tuotantolinja, joka tuo huomattavia ajallisia säästöjä herneen rasiointiin. Elintarvikkeet saadaankin jatkossa pakattua nopeammin, jolloin ne saadaan tuoreempina kauppoihin ja vastattua täydellä kapasiteetilla kysyntähuippuihin.
”Tulevaisuuden osalta toimintaa pyritään kehittämään ja viljelypinta-alaa kasvatetaan merkittävästi jo ensi vuodeksi. Meille ei kuitenkaan ole tärkeintä suuri määrä, vaan erinomainen laatu”, Hemmilä korostaa.
Kuva: Saariston Marjatila