Tuoretta leipää edullisesti leipäkoneella

Koronapandemian aikana kotoilu ja kotona leipominen on lisääntynyt. Onko siis aika kaivaa leipäkone esiin tai hankkia sellainen? TTS Työtehoseura kokeili OBH Nordica Inox 6544 -leipäkonetta ja vertasimme tulosta uunissa paistamiseen.


Vertailimme uunissa paistettua ja leipäkoneella tehtyä leipää
Hiivaleipää valmistettaessa uunissa paistettu vuokaleipä valmistuu tunti kaksikymmentä minuuttia nopeammin kuin leipäkoneella valmistettaessa. Molemmissa leipä onnistuu hyvin, kuori on rapea ja väri on hyvä.  Uunissa paistetun vuokaleivän rakenne on tasaisempi ja sen muotoa pidettiin parempana kuin leipäkoneleivän.  Leipäkoneessa taikinan sekoitin jättää leipään kolon ja siitä ei saa yhtä hyvin viipaleita kuin vuokaleivästä. Lisäksi leipäkoneleivän pinta on usein muuta leipää vaaleampi ja höttöisempi. Gluteeniton tattarileipä onnistuu paremmin pidemmällä Normal-ohjelmalla, kuin käyttöohjeen mukaisella Quick-ohjelmalla ja lopputulos vastaa uunissa paistettua tattarileipää.

Leipäkoneen sähkönkulutus on noin 0,35 kWh/käyttökerta. Yhden leivän paistamiseen uunissa ylä-alalämmöllä kuluu sähköä noin 0,9 kWh ja kiertoilmalla noin 0,8 kWh.

Vaihtelua leipävalikoimaan
Kokeilimme useita leipäkoneen käyttöohjeen reseptejä ja niiden mukaan tehdyt leivonnaiset, sekä hillo onnistuvat hyvin lukuun ottamatta tattarileipää. Käyttöohjeen reseptejä on helppo muunnella. Omia reseptejä käytettäessä, on etsittävä sopivimmat ohjelmat kokeilujen kautta. Myös makeiden leivonnaisten valmistus onnistuu.

Gluteenittoman leivän valmistuksessa käyttöohjeessa neuvotaan sekoittamaan leivän ainekset kulhossa ja laittamaan valmis taikina leipäkoneen paistovuokaan. Tämä ei nopeuta leivän valmistamista ja tuntuu, että silloin kannattaa laittaa taikina vuokaan ja paistaa uunissa.

Edullista leipää itse valmistaen  
Leipäkoneen käyttöohjeen perusreseptillä valmistetun rouheisen hiivaleivän kilohinnaksi tuli 0,82 senttiä.  Halvimmat kaupan sekaleipäviipaleet maksavat noin 2 euroa kilo ja paistopisteiden leivät jopa 10,50 euroa/kilo. Gluteenittoman tattarileivän hinnaksi tuli itse valmistaen 3 euroa/kilo. Kaupassa gluteenittomien leipien kilohinnat vaihtelevat paljon, 5-20 euron välillä.

Itse leipomalla voi vaikuttaa leivän suolapitoisuuteen.  Vähäsuolaisen rajana pidetään alle 0,83 % ja esimerkiksi rouheisen hiivaleivän ohjeen mukainen suolapitoisuus on noin 0,87 % ja tattarileivän noin 1 %.  Kaupan leivät ovat usein runsassuolaisia.

Helppo käyttää ja huoltaa
Leipäkoneen käyttö on helppoa, kun muistaa vain mitata aineet huolella.  Leivän paistumista ei tarvitse vahtia kuten uunissa, vaan kone ilmoittaa, kun leivonnainen on valmis. Jos taikinan alustus on hankalaa esimerkiksi heikkojen käsivoimien vuoksi, niin kone vaivaa taikinan. Ajastusmahdollisuus takaa tuoreen ja lämpimän leivän vaikka aamiaispöytään. Yksi leipäkoneen eduista perinteiseen leivontaan verrattuna on se, että useimpien leipien ainekset voi laittaa suoraan koneen paistovuokaan eikä synny muuta tiskiä kuin mittavälineet.

Teksti ja lisätiedot: Anne Korhonen, Sari Liski-Markkanen ja Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.