Valkoinen leivinpaperi on hygieeninen ja ympäristöystävällinen valinta

Olet todennäköisesti nähnyt ja ehkä käyttänytkin sekä valkoista että ruskeaa leivinpaperia. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä eroa niillä on? Onko väri ainoa erottava tekijä? Onko jompikumpi toista ympäristöystävällisempi vaihtoehto?

Sekä valkoiset että ruskeat leivinpaperit valmistetaan ensikuidusta, eikä niissä ole painomuste- tai kemikaalijäämiä, joita löytyy mm. kierrätyspaperista. Puussa on ligniiniä, joka jäykistää puun runkoa ja auttaa puuta pysymään pystyssä. Ligniini on luonnostaan ruskeaa. Jotta paperista saadaan valkoista, puukuidut täytyy valkaista ligniinin poistamiseksi. Valkaisuprosessi on tätä nykyä pitkälle kehittynyt ja turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja. Metsän tiivispaperit valkaistaan alkuainekloorittomalla ECF-tekniikalla, joka täyttää tiukimmatkin hygieniavaatimukset.

Ruskeassa leivinpaperissa on siis enemmän puuperäisiä ainesosia kuin valkoisessa leivinpaperissa. Tämän vuoksi ruskeasta paperista voi siirtyä enemmän lievää hajua tai makua ruokaan. Tämä on harmitonta, mutta voi joskus olla epämiellyttävää ja tietyissä loppukäyttökohteissa myös epätoivottavaa. Esimerkiksi suklaata tai teetä ei suositella käärittäväksi ruskeaan leivinpaperiin pitkäksi aikaa.

Valkoista leivinpaperia suositaan ammattikäytössä

Ammattikeittiöissä ja teollisessa ruoantuotannossa on erittäin korkeat hygieniavaatimukset. Siksi on tärkeää, että mahdolliset epäpuhtaudet ja poikkeamat standardeista pystytään havaitsemaan mahdollisimman pian. Ammattikäytössä suositaan valkoista leivinpaperia, koska mahdolliset epäpuhtaudet näkyvät siinä selvemmin ja nopeammin. Myös poikkeamat standardeista on helpompi havaita, koska leivonnaiset erottuvat selkeästi valkoista paperia vasten.

Valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla on samankaltaiset ympäristövaikutukset

Vaikka ruskea leivinpaperi saattaa vaikuttaa ympäristöystävällisemmältä valinnalta, molempien papereiden ympäristövaikutukset ovat hyvin samankaltaiset. Paperinvalmistuksen osalta valkoisella leivinpaperilla on itse asiassa pienempi vaikutus ympäristöön.

Ruskean paperin valmistukseen tarvitaan enemmän energiaa. Tämä johtuu siitä, että ruskeassa paperissa on jäljellä enemmän puuperäisiä ainesosia, mikä lisää vastusta jalostusvaiheessa ja siten laskee tuotantonopeutta. Energiankulutus tonnia kohden on jopa 20 kWh korkeampi kuin valkaistulla paperilla.

Haluamme varmistaa, että leivinpapereitamme on aina turvallista käyttää ruoan kanssa. Siksi valitsemme raaka-aineet huolellisesti, testaamme valmiit tuotteet ja koko tuotantoprosessimme on tarkasti valvottu ja kolmansien osapuolten sertifioima.

Lue lisää Sagan tuotteista täältä

Ota meihin yhteyttä, jos haluat lisätietoja:
Auli Hakkarainen, myyntijohtaja
puh.: +358 50 581 2458
auli.hakkarainen@metsagroup.com

https://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Remember Me

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.