Kotimainen, jäljitettävä, kylmäpuristettu rypsiöljy kruunaa aterian

Alavuden avarissa maisemissa voi nähdä silmänkantamattomiin jatkuvia kullankeltaisia peltoja. Vesistöjen halkoma alue on viljavaa seutua. Pitäjästä löytyy noin 80 järveä.

Rypsi on täällä tärkeä viljelykasvi. Nauriille sukua olevan ristikukkaisen kasvin siemenistä puristetaan ruokaöljyä.
Luonto ja vaihtelevat sääolosuhteet asettavat aina omat haasteensa viljelylle, esimerkiksi ankara kuivuus voi vaikuttaa heikentävästi satoihin. Kylmät säät saattavat haitata pölyttäjien toimintaa. Nykyinen maailmantilanne sekä energian ja lannoitteiden hintojen nousu asettavat omat haasteensa viljelylle. Silti niin rypsinviljelijöiden kuin jalostajienkin mietteet ovat kevään korvalla täynnä odotusta, pidetään viljelyiltoja ja mietitään kylvöjä.

Kaikki otetaan tarkoin talteen

Alavuden Öljynpuristamo ehti toimia yli 20 vuotta vanhalla osuusmeijerillä, kunnes tarve uusille tiloille kävi kapasiteettivaatimusten kasvaessa välttämättömäksi. Uusi puristamo on osin energiaomavarainen, sillä uudet toimitilat lämpiävät prosessin tuottamalla lämmöllä ja kaikkiaan 160 aurinkopaneelia tuottavat osan tarvittavasta energiasta. Vastuulliset ja kestävät energiaratkaisut ovat osa puristamon toimintakulttuuria, mutta energiahintojen nousun myötä ratkaisuilla on merkitystä myös kannattavuuden näkökulmasta.

Alavuden Öljynpuristamolla ei mitään heitetä hukkaan, vaan kaikki käytetään tarkoin hyödyksi. Uuden kylmäpuristamon päädyssä, komeiden keltaisten ovien takana sijaitsee vastaanotto, jonne saapuvat siemenkuormat ajetaan sisään. Ensimmäisenä siemenet lajitellaan ja prosessissa syntyvä lajittelutähde käytetään lämpöenergiaksi. Tämän jälkeen prosessissa kaikki otetaan tarkoin talteen joko öljyn tai puristeen muodossa. Puriste käytetään eläinten valkuaisrehuksi, etupäässä nautakarjalle, mutta myös lampaille ja hevosille.

Rypsin viljelyssä käytetään kevät- tai syysrypsilajikkeita. Siinä missä kevätrypsi kylvetään varhain keväällä ja puidaan syksyllä, syysrypsi kylvetään vasta heinä-elokuulla ja jätetään talvehtimaan lumipeitteen alle. Kuluneena talvena se oli vahva. Lajike lähtee keväällä nopeaan kasvuun, ja se korjataan ja puidaan heinäkuussa.

Kylmäpuristamisen salaisuus

Rypsi on siitä oivallinen kasvi, että se kerää pölyttäjiä ja tarjoaa niille ravintoa. Rypsin viljely tukee luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa hunajan tuottajien mehiläispopulaatioille kallisarvoista mettä. Pölyttäjien ahkeroinnin tuloksena kauniiden keltaisten kukintojen paikalle kasvaa lituja, jotka ovat täynnä öljypitoisia siemeniä.

Siemenet korjataan talteen leikkuupuimurilla ja tuodaan kuivauksen jälkeen Alavuden Öljynpuristamoon puristettavaksi. Kylmäpuristus on hellävarainen menetelmä. Siinä puristus tapahtuu mekaanisesti, jonka jälkeen öljy suodatetaan, jotta siitä saadaan kirkasta. Kylmäpuristukseen eivät kuulu vesi- ja energiaintensiiviset puhdistusprosessit, joten menetelmä on hellävarainen, ekologinen ja vastuullinen.

– Meidän prosessissamme ei siis käytetä mitään kemikaaleja, vaan kaikki tuottamamme öljy on 100-prosenttisesti lisäaineetonta, Yli-Kuha huomauttaa.

Tuotekehityksessä mennään maku edellä ja tuotantoon kelpuutetaan vain hyvän makuisia siemeniä. Raaka-aineen siemenen laatu ratkaisee sen, minkä tasoista öljyä siitä saadaan.

– Saamme kaikilta tuottajilta ennakkonäytteet, joita maistelemme tarkoin ja jonka pohjalta suunnittelemme mihin niitä käytetään, Yli-Kuha kertoo.

Alavuden Öljynpuristamo tekeekin tiivistä yhteistyötä alueen viljelijöiden kanssa rypsinkasvattamisen kehittämiseksi. Osa yhteistyökumppaneista on sopimusviljelijöitä, mutta puristamo ostaa rypsiä suoraan myös muilta toimijoilta.

– Pyrimme tukemaan ja neuvomaan viljelijöitä kaikessa, hän toteaa.

Kasvitautien torjumiseksi rypsinkasvatuksessa hyödynnetään viljelykiertoa, joka pitää maaperän rikkaana. Rypsisatoa uhkaavat myös tuhohyönteiset, jolloin tarvitaan myös niitä hyönteisiä, jotka pitävät tuholaiset kurissa, jotta tämä herkkä tasapaino ei horju.

– Opiskelemme koko ajan näitä asioita yhdessä viljelijöiden kanssa pystyäksemme vastaamaan haasteisiin, hän valottaa.

Hanna Yli-Kuha on toiminut Alavuden Öljynpuristamon vetovastuussa jo seitsemän vuoden ajan.


Hienovireinen, pähkinäinen maku

Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Se on laadukas tuote, jossa on tallessa kaikki hyvät yhdisteet luontaisessa muodossaan ja joka sisältää myös runsaasti E-vitamiinia. Se sisältää myös arvokkaita pehmeitä rasvoja

Menetelmän etuna on, että rypsin luontainen täyteläinen ja pähkinäinen maku ja väri säilyvät siinä hyvin. Moni käyttääkin kylmäpuristettua rypsiöljyä pöytämausteena ja ruuan viimeistelyyn. Kylmäpuristettu rypsiöljy tarjoaa oivallisen pohjan mausteöljylle. Alavuden Öljynpuristamon mausteöljyt on kehitetty suomalaisen ruokapöydän piristykseksi. Makuja on kaikkiaan neljä: basilika, chili, sitruuna ja valkosipuli.

– Olemme tuoneet markkinoille myös kotimaiseen kylmäpuristettuun rypsiöljyyn valmistetun punajuuripeston, joka on markkinoilla ainoa laatuaan oleva joutsenlippumerkitty pesto, Hanna Yli-Kuha vinkkaa tyytyväisenä.

 

Haastattelu: Irmeli Kojonen
Kuvat: Alavuden Öljynpuristamo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

https://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.