Kokelisitko kokonaista?

Kalatiskillä kilohintoja tutkaileva on varmasti huomannut, että kokonaisena myytävän kalan hinta on usein edullisempi kuin fileen. Syy on yksinkertainen: filee vaatii enemmän työtä, ja fileoinnin kustannukset eli työ näkyy luonnollisesti hinnassa. Kokonaisesta kalasta saadaan filettä lajista riippuen vain 40-70 prosenttia, ja tämä hävikki vaikuttaa myös hintaan. Kokonainenkin kala on toki käsitelty: se on vähintään verestetty, usein myös perattu. Esimerkiksi kirjolohi on aina perattua, eli kalan sisälmykset on valmiiksi poistettu. Luonnonkalaa, kuten ahventa ja kuhaa, myydään myös perkaamattomana, mutta silloinkin kala on verestetty.

Valmiin fileen ostava säästää aikaa ja vaivaa, mutta kokonaisen kalan ostamisessakin on puolensa. Fileointi ei ole salatiedettä, vaan se on taito, jonka voi helposti opetella. Kalankäsittelytaidoista on hyötyä, jos haluaa vaikka aloittaa kalastusharrastuksen ja valmistaa itse pyytämäänsä kalaa. Opettelun voi aloittaa “hopeakoukulla” pyydetyllä eli ostetulla kalalla. YouTubesta löytyy sadoittain videoita, joita seuraamalla ensikertalainenkin onnistuu. Terävä veitsi on fileoijan paras ystävä: tylsällä terällä onnistuminen on paljon haastavampaa.

Kokonaisessa kalassa ruodot ovat tietysti paikallaan. Etenkin isoista kaloista niiden poistaminen ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa. Isot ruodot voi nyppiä käsin, veistä apuna käyttäen tai ruotopinseteillä. Ruodot voi myös jättää fileeseen: kypsennetystä kalasta niiden poistaminen on helpompaa, kun ne eivät ole enää niin tiukasti kiinni.

Jos tuuri käy, tarjouksessa olevasta kokonaisesta kalasta valmistetun fileen hinta voi olla edullisempi kuin valmiin fileen. Perkeitä ei kannata missään nimessä heittää pois: keitä perkeistä herkullinen kalaliemi! Lientä ei tarvitse käyttää heti, vaan sen voi säilöä pakastamalla.

Paljonko kokonaista kalaa sitten tarvitaan? On selvää, ettei kilosta kokonaista kalaa saa tietenkään kiloa filettä. Se, paljonko filettä saadaan, vaihtelee kalalajien mukaan. Kirjolohesta fileet painavat noin 70 prosenttia kokonaisen peratun kalan painosta, kun taas esimerkiksi ahvenista nahattoman fileen osuus kokonaispainosta on alle puolet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Tuoreimmat uutiset

Hunajayhtyma_Verkkokauppa

http://aitoaruokaa.fi/palveluhakemisto/

Viimeisimmät uutiset

Lue uusin julkaisumme ilmaiseksi kirjautumalla

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.